Прогноз зростання ВВП на 4,6% у 2021 році цілком реальний — Петрашко

Прогноз зростання ВВП на 4,6% у 2021 році цілком реальний — Петрашко

Укрінформ
Кабінет Міністрів вважає прогноз зростання економіки на 4,6% у 2021 році цілком реальним завдяки дії програм підтримки уряду і адаптації бізнесу до нових умов.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко під час форуму "Україна 30. Малий і середній бізнес та держава".

"Прогноз, який ми маємо, 4,6% зростання у 2021 року ми вважаєм реальним. Що дозволяє нам так вважати? По-перше, будь-яка хвороба має різні стадії і бізнес адаптувався до нових умов не тільки у нас, а і в США і в ЄС, до форматів певних обмежень, які є. Ми думали, що вони тимчасові, але виглядає так, що вони прийшли на більш тривалий період. Активна політика програми вакцинації в світі дає надію, що відбудеться відновлення, і ми до цього готуємося", - сказав Петрашко.

Він додав, що очікування зростання економіки у 2021 році базується на результатах дії програм підтримки уряду. Зокрема, програма фінансової підтримки, якою бізнес активно користується, програма "5-7-9%" - це 25 млрд грн.

Читайте також: S&P прогнозує, що ВВП України цьогоріч зросте на 4%

"Ми кожен тиждень звітуємо про зростання цієї програми і потенціал її дуже великий. Останні 4 тижні розмір видачі складає 1,2-1,4 млрд грн в тиждень. І ми не зупиняємося на тих досягненнях", - запевнив міністр.

Також він підкреслив, що нещодавно уряд розширив обсяги компенсації з 200 до 400 тис. євро і ця програма стає широкодоступною і підприємці в усіх куточках України можуть користуватися і більш впевнено планувати свої інвестиції, свою роботу, знаючи, що фінансування в них є за доступними 0%, або 3%.

"У 2020 році завдяки програмі по частковому безробіттю ми змогли зупинити такий повальний ріст безробіття. І 400 тис. людей отримали допомогу по тимчасовому безробіттю не будучи звільненими з підприємств. Компенсації, які надавалися – це 1,2 млрд грн", - запевнив урядовець.

Читайте також: Малий та середній бізнес забезпечує 73% робочих місць в Україні – Петрашко

Також 4,7 млрд грн було профінансовано за карантинними програмами – це допомога ФОПам, працівникам, роботодавцям.

"Це все стимуляційні речі, які, незважаючи на обмеженість ресурсу в Україні, необхідність виділення коштів на медичні цілі, на освітянські, держава знаходила для того, щоб підтримати підприємців, дати можливість достойно пройти 2020 рік і з перспективою дивитися у майбутнє", - наголосив Петрашко.

Читайте також: Економіка України у 2021-му: чому зростання неминуче

Він нагадав, що агропромисловий комплекс отримує постійну підтримку. У 2020 році 4 млрд грн було профінансовано і на 2021 рік були заплановані такі нові програми, як програма страхування урожаю.

"Інструмент, який вже працює – це портфельні гарантії. Він вже працює. Але ми хочем також, щоб він набув масового характеру, в першу чергу направлений на тих підприємців, які потребують коштів без надання суттєвих елементів застави. Але там, де ризики беруть банки. Тобто ризики будуть ділитися з банками на комерційній основі", - поділився планами Петрашко.

Як повідомляв Укрінформ, за словами заступника голови Офісу Президента Юлії Свириденко, у 2021 році зростання валового внутрішнього продукту України очікується на рівні 5,1%. За прогнозами Мінекономіки, зростання валового внутрішнього продукту цього року становитиме 4,6%. Національний банк прогнозував, що ВВП України у 2021 році зросте на 4,2%.

За підсумками 2020 року ВВП України скоротився на 4,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-