Банкіри вважають, що іпотека під 7% не стане масовим продуктом

Банкіри вважають, що іпотека під 7% не стане масовим продуктом

Укрінформ
Державна програма «Доступна іпотека 7%» не зробить цей кредитний продукт масовим. 

Як передає Укрінформ, цього висновку дійшли учасники круглого столу "Іпотека у 2021 році: як нова держпрограма вплине на розвиток іпотечного кредитування», повідомляє інформагентство Finclub.

«Іпотека – це задоволення не з дешевих… Навіть якщо відсоткова ставка буде нуль, то є тіло, яке необхідно рівно сплачувати. Із середнім рівнем доходу населення в нашій країні це взагалі неможливо для масового клієнта", – впевнений заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

За його словами, в усіх країнах іпотекою користується середній клас. І в Україні, впевнений Тютюн, основним драйвером розвитку іпотеки буде зростання реальних доходів населення. При цьому він додав, що банки вже почали знижувати ставки за іпотечними кредитами, і зараз це вже досить реалістичні ставки. Але масового попиту на цей продукт поки не спостерігається.

"В докризові роки іпотека в доларах під 12% літала як гарячі пиріжки. Зараз 12-13% – в гривні, деякі програми – під 9-10%, і попит такий собі, залишає бажати кращого», – констатував банкір.

Втім, розширити коло учасників іпотечних програм, на думку учасників круглого столу, може подальше зниження ставок і першого внеску.

"Маємо нижчу ставку, значить, більше клієнтів з тим самим рівнем доходів може зайти", – зазначила заступниця директора департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Ольга Муха.

Читайте також: Ставки за іпотекою у січні продовжили знижуватися - Нацбанк

Також цьому сприятиме зниження першого внеску, що зараз вже відбувається.

«Якщо раніше це було 30-40%, то зараз практично всі банки мінімум 20% вимагають участі власними коштами. І це теж дає змогу, не маючи великих заощаджень, входити в програму», - пояснила представниця Кредобанку.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному банку планують збільшити частку іпотеки у ВВП України з нинішніх 0,7% до 2% до 2024 року. З березня 2021 року в Україні запрацювала програма «Доступна іпотека», яка спростить доступ до цих кредитів і пропонуватиме ставку до 7%. В межах даної програми вже видано перші кредити, наразі до неї долучитися 7 банків, ще 12 планують долучитися невдовзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-