У Нацбанку назвали головний ризик для макроекономічної стабільності України

У Нацбанку назвали головний ризик для макроекономічної стабільності України

Укрінформ
Головним ризиком для макрофінансової стабільності є посилення карантиних обмежень в Україні та світі, оскільки пандемія все ще створює загрозу зниження ділової активності, охолодження споживчого та інвестиційного попиту.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу сказав заступник голови Національного банку Юрій Гелетій.

"Ризиком для макрофінансової стабільності лишається посилення карантиних обмежень в Україні та світі. Програми вакцинації в окремих країнах уже демонструють свою ефективність, однак їх розгортання відбувається досить повільно, тож ризики посилення карантинних обмежень цього року залишаються актуальними. Зокрема в деяких регіонах України впродовж останніх місяців захворюваність помітно зросла. Пандемія все ще створює загрозу зниження ділової активності, охолодження споживчого та інвестиційного попиту", - сказав Гелетій.

Читайте також: Інфляція досягне піку в середині року – Нацбанк

За його словами, це може мати стримуючий вплив на інфляцію. Натомість швидке відновлення ділової активності, пожвавлення товарних ринків, відкладений ефект від масштабних стимулюючих заходів, а також ймовірна реалізація відкладеного споживчого попиту створюють ризики прискорення світової інфляції. У таких умовах вірогідним є, зокрема, й подальше посилення інфляційного тиску з боку країн – торговельних партнерів України.

"Окрім цього, серед ризиків для економіки країни лишаються: волатильність на глобальних ринках капіталу, більш різке погіршення умов торгівлі та ескалація військового конфлікту на сході країни чи її кордонах", - зазначив заступник голови Нацбанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-