Держава купує 1,9 мільйона доз COVID-вакцини без тендеру - за спрощеною процедурою

Держава купує 1,9 мільйона доз COVID-вакцини без тендеру - за спрощеною процедурою

Оновлено
Укрінформ
ДП «Медзакупівлі» уклало угоду з компанією «Лекхім» на закупівлю 1,9 млн доз вакцини від COVID-19 за спрощеною процедурою ковідних закупівель, без проведення тендеру.

Відповідний звіт про закупівлю розміщено 30 грудня в системі закупівель «Прозорро», передає Укрінформ.

Згідно з опублікованою документацією, державним коштом закуплять 1 913 316 доз вакцини проти коронавірусу на суму 964 311 264 грн.

Як пояснила комунікаційний директор ДП «Прозорро» Олена Шкарпова, закупівлю провели відповідно до постанови Кабміну, яка визначає перелік товарів і послуг для протидії COVID-19 і які можна купувати поза системою «Прозорро».

Читайте також: Степанов: Якщо Sinovac не покаже ефективність до 70% - договору не буде

«Відповідно, для закупівлі замовник повинен провести перемовини з одним або кількома постачальниками поза системою Prozorro. За результатами переговорів замовник укладає договір з постачальником і лише тоді оприлюднює звіт про укладений договір у електронній системі Prozorro. Всі такі договори проходять в системі Prozorro з позначкою «COVID-19», - зазначила Шкарпова.

Щодо вакцини, то за умовами ДП «Медзакупівлі», термін її придатності на момент поставки повинен бути не меншим, ніж 70% від загального терміну придатності, а зберігання та транспортування повинні супроводжуватися індикаторами заморожування та/або приладами контролю температури. Очікується, що буде дві поставки препарату – до 31 березня та до 31 травня.

Читайте також: Українська «Лекхім» уклала угоду на 5 мільйонів доз вакцини Sinovac

Зазначається, що вакцина має бути зареєстрована компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу. Також у документації вказано, що «ефективність продукції на момент поставки має бути підтверджена в плацебо-контрольованому клінічному випробуванні, в якому досягнуто ефективність на рівні не менше 70% зниження захворюваності в досліджуваній групі порівняно з контрольованою групою».

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня група фармацевтичних компаній «Лекхім» заявила, що уклала угоду з китайським виробником вакцин Сіновак (Sinovac Biotech) на постачання в Україну 5 млн доз проти COVID-19. Також зазначалося, що в 2022 році компанія налагодить виробництво вакцини на українському підприємстві ПрАТ «Лекхім-Харків».

12 січня були оприлюднені результати клінічних випробувань вакцини від COVID-19 китайської компанії Sinovac Biotech у Бразилії, згідно з якими ефективність цієї вакцини становить 50,4%.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що у разі, якщо вакцина не відповідатиме вимогам ефективності не нижче 70%, компанія-виробник відшкодовує кошти в повному обсязі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-