«Урановий конфлікт»: Енергоатом і СхідГЗК звернулись до Шмигаля

«Урановий конфлікт»: Енергоатом і СхідГЗК звернулись до Шмигаля

Укрінформ
В.о. президента «Енергоатома» Петро Котін та очільник СхідГЗК Антон Бендик звернулися до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням провести нараду задля вирішення питань взаєморозрахунків між держкомпаніями та визначення ціни на урановий оксидний концентрат.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

"В НАЕК «Енергоатом» впевнені, що існує нагальна потреба переглянути базову ціну на урановий оксидний концентрат, адже протягом цього року середній рівень світових цін за спотовими та довгостроковими котируваннями становив 80 доларів США за кілограм урану (приблизно 2260 грн). Енергоатом же за умовами договору зі СхідГЗК вимушений сплачувати 2912 грн за кг УОК.", - зазначили у Енергоатомі.

Таку форму співробітництва між Енергоатомом і СхідГЗК енергетики називають не оптимальною. Вони аргументують це тим, що "авансування Енергоатомом майбутніх постачань призводить до зворотньої заборгованості СхідГЗК перед НАЕК. Обсяги постачань, визначені договором 2019 року, не відповідають поточним потребам Компанії. А базова ціна, за якою Енергоатом наразі купує УОК у СхідГЗК, на 20% перевищує його середню світову ціну".

У пресслужбі додали, що станом на 20 листопада цього року СхідГЗК поставив Енергоатому 522,9 тонн уранового оксидного концентрату. Водночас листом від 12 листопада 2020 року ДП «СхідГЗК» повідомило, що цього року не зможе закрити повний обсяг постачань і запропонувало «перенести» 90 тонн УОК на січень 2021 року.

Читайте також: Отримати прибуток і розрахуватися з боргами: Енергоатом подав фінплан-2021

Зі свого боку, Енергоатом сплатив СхідГЗК понад 2 632 млн грн. Залишок фінансових зобов‘язань Компанії перед СхідГЗК наразі дорівнює 137,8 млн грн. А дебіторська заборгованість СхідГЗК перед Енергоатомом – за ще не поставлений урановий концентрат, який уже авансом передплачено, – становить 811,4 млн грн.

Як повідомлялося, СхідГЗК постачає урановий концентрат для ДП "Енергоатом" за довгостроковим договором, укладеним в листопаді 2019 року.

Згідно з умовами цього документа, СхідГЗК має виробляти та постачати НАЕК «Енергоатом» урановий оксидний концентрат (УОК) у період із 2020 по 2025 рік. У листопаді 2019-го домовились, що СхідГЗК постачатиме Енергоатому 1000 тонн УОК щороку за базовою ціною 2 912 грн/кг (без урахування ПДВ). Договором також передбачено, що постачання уранового концентрату СхідГЗК здійснюватиме на умовах авансової передоплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-