Бабіш обговорив з Гончаруком виплату Чехії

Бабіш обговорив з Гончаруком виплату Чехії "Ямбурзького боргу"

Укрінформ
Прем'єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш обговорив з українським колегою ситуацію з поверненням Україною так званого Ямбурзького боргу і повідомив про зрушення у цьому питанні.

Про це Бабіш заявив на спільному брифінгу з прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми високо цінуємо зусилля щодо реформування різних галузей в Україні, зокрема правової системи, оскільки верховенство права є обов'язковою умовою і для розвитку підприємницького середовища. Ми також говорили про так званий Ямбурзький борг. Насправді ситуація просувається, і наразі перебуває на шляху до вирішення", - сказав Бабіш.

Він додав, що Чехія хотіла б інтенсивніше розвивати співробітництво з Україною, і поінформував, що сьогодні вранці члени чеської делегації обговорили дуже конкретні пропозиції щодо співпраці.

Бабіш також високо оцінив відновлення засідань Українсько-чеської міжурядової змішаної комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва.

Читайте також: Гончарук і Бабіш взяли участь в українсько-чеському бізнес-форумі

Так званий Ямбурзький борг – це частина боргів СРСР за участь Чехії у побудові ділянки магістрального газопроводу Ямбург-Західний кордон, що проходив територією України. У червні 1997 року Україна і Чехія підписали угоду про погашення боргу, який був вирахуваний ще в радянських карбованцях. Спочатку борг планувалося виплатити природним газом – 187,5 мільйонів кубометрів газу. Але ціни на газ в той час піднялися і Україна борг не виплатила, намагаючись переукласти угоду. На 2011 рік, за оцінками чеської сторони, борг складав 200–220 мільйонів доларів за оцінками України –79,8 мільйона доларів. Україна борг ще не виплатила.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-