Місцеві бюджети одержуватимуть 30% ренти за видобуток бурштину - проєкт

Місцеві бюджети одержуватимуть 30% ренти за видобуток бурштину - проєкт

Укрінформ
Зареєстровані у Верховній Раді законопроєкти №№ 2240, 2241 та 2242 мають на меті врегулювати питання розробки родовищ бурштину та спростити погоджувальні процедури. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля.

"Кабінет Міністрів 8.10.2019 ініціював та вніс до Верховної Ради України три законопроєкти, зареєстровані відповідно за номерами 2240, 2241 та 2242, які врегульовують питання розробки родовищ бурштину законним шляхом та спрощують погоджувальні процедури", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що законопроєктами, зокрема, врегульовуються земельні питання доступу до покладів бурштину.

Так, законопроєкт №2240 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину” передбачає запровадження єдиного дозволу на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні.

Крім того, впроваджується тимчасовий мораторій на вивезення необробленого бурштину за кордон та вимога застосування сертифікованого обладнання для його комплексного видобутку; прибирається низка дублюючих та архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід та дозвіл на зняття родючого шару); вводиться кримінальна відповідальність за незаконне видобування корисних копалин та адміністративна відповідальність - за порушення обов’язкових вимог щодо їх видобутку.

Законопроєктом №2241 пропонується зменшити ставку рентної плати з 25% до 15% за користування надрами для видобування бурштину і внести відповідну зміну до статті 252 Податкового кодексу України.

Законопроєкт №2242 пропонує перерозподілити кошти від рентної плати за користування надрами для видобування бурштину між бюджетами різних рівнів, внісши відповідні зміни до Бюджетного кодексу. При цьому 30% рентної плати планується спрямовувати до місцевих бюджетів: бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів об'єднаних територіальних громад за місцем видобутку бурштину.

Читайте також: Уряд пропонує заборонити експорт бурштину-сирцю

Наслідком прийняття законопроєктів, наголошують у міністерстві, стане виведення видобування бурштину з «тіні», що, відповідно, збільшить податкові надходження як до державного, так і до місцевих бюджетів і забезпечить збереження довкілля у місцях видобутку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-