Путінська труба. Дискусія в Гаазі

Путінська труба. Дискусія в Гаазі

Укрінформ
Російська опозиція проводить серію конференцій у Європі щодо Nord Stream 2

Фонд "Вільна Росія", який у самій РФ внесений до переліку так званих “небажаних організацій”, організував обговорення загроз проекту “Північний потік-2” на європейських майданчиках.

Напередодні міжнародна конференція "Путінський "Північний потік-2" і його реальна ціна для Європи" відбулася в Гаазі. На черзі – такі ж дискусії політиків, експертів й екологів – у Берліні та Страсбурзі. Адже, фактично, Німеччина, Франція та Нідерланди просувають будівництво скандального газогону, яким Росія хоче відкрити собі шлях до Європи, постачаючи той самий обсяг газу, але вже без України.

NORD STREAM 2 ЯК РОСІЙСЬКА ЗБРОЯ

Одним зі співорганізаторів заходу виступив голландець, член партії D66 Річард Хугланд. Під час своєї доповіді він говорив про агресивну політику Кремля, в тому числі й про використання енергетики як геополітичної зброї й про порушення сучасною Росією міжнародних норм і договорів.

Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов назвав будівництво "Північного потоку-2" елементом гібридної війни, яку розв’язав путінський режим проти України. Водночас він висловив сподівання на те, що у випадку завершення цього проєкту стосовно нового газопроводу будуть застосовані всі без винятку положення третього енергетичного пакету ЄС. “Ми маємо побачити верховенство права” у практичній сфері, наголосив український дипломат.

Всеволод Ченцов
Всеволод Ченцов

Він нагадав про висновок Європейського суду від 10 вересня, який скасував рішення Європейської комісії про надання російському газовому гіганту монопольного права на використання німецького газопроводу OPAL, що є наземним продовженням “Північного потоку-1” ("Північний потік-2" має пройти фактично тим самим маршрутом, що й "Північний потік-1" через акваторію Балтійського моря від Росії до Німеччини). “Саме солідарна позиція України з партнерами серед ЄС дає змогу розраховувати на збереження транзиту російського природного газу українською ГТС, що є запорукою безпеки постачань”, – наголосив Ченцов. На його переконання, відповідне рішення Європейського суду збільшує шанси України на досягнення нової угоди з Росією про транзит газу на умовах ЄС і нашої країни (на довготерміновій основі з чітким визначенням та гарантуванням обсягів прокачки).

Однак "Газпром" під час переговорів з усіх сил намагається укласти контракт лише на рік, щоб завершити спорудження проблемного газопроводу та потім відмовитися від використання української ГТС.

ОЦІНКИ РОСІЙСЬКИХ ОПОЗИЦІОНЕРІВ І ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЕКСПЕРТІВ

У ході конференції було озвучено багато потужних аргументів того, що проєкт економічно не обґрунтований і будується, щоб позбавити Україну статусу транзитера газу. А ще його будівництво вимагає додаткових інвестицій в інфраструктуру. До прикладу, ті ж самі сховища.

Експерти з енергетики Михайло Корчемкін і Михайло Крутихін окремо зупинилися на корупційній складовій "Північного потоку-2", точніше його суходільної інфраструктури в РФ. Саме в Росії “друзі Путіна” отримали значні прибутки за рахунок спорудження інфраструктури, яка фактично є зайвою. На графіку Михайло Корчемкін продемонстрував, що події зими 2014-2015 року, коли за наявності “Північного потоку-1” спостерігалося скорочення поставок російського газу європейським споживачам, є “розвінчанням путінської легенди щодо значення обох північних потоків для безпеки поставок”.

Михайло Корчемкін

Варто зазначити, що абсолютно всі учасники погодилися з тим, що Україна є важливим та надійним партнером. Експерт і публіцист із питань європейського та російського енергетичних ринків Алан Райлі звернув увагу, передусім, на енергетичну безпеку. Він окремо підкреслив, що, незважаючи на анексію Криму та війну на Сході, Україна весь час у повному обсязі виконувала взяті на себе зобов’язання. Райлі також наголосив, що "Північний потік-2" призводить до конфлікту інтересів членів ЄС та порушує основні положення Третього енергетичного пакету ЄС.

У свою чергу, Рем Кортевег із Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael підкреслив, що ЄС має захищати себе від політики Кремля. Він також поставив запитання: “Наскільки поєднується підтримка з боку ЄС України, її цілісності та незалежності, положення Асоціації України з ЄС, Мінські домовленості – з одного боку, та будівництво обхідного газопроводу разом із спробами РФ позбавити Україну транзиту – з іншого?”. За його словами, “газ – це енергетичні м’язи Москви, які використовуються в геополітичних інтересах”. Через “Газпром” Кремль реалізує політику створення профіциту потужностей та маршрутів постачання газу, що дасть йому змогу маніпулювати ними для надання впливу на окремі країни.

Дуже емоційною була екологічний активіст і опозиційний політик Євгенія Чирикова. “Коли платите в Європі “Газпрому” за газ, то ви оплачуєте путінську пропаганду, агресію проти Сирії та України, корупцію в Росії”, – наголосила вона.

Депутат Палати представників парламенту Нідерландів від Партії Зелених Брамс ван Ойк висловив не лише побоювання щодо негативних наслідків газопроводу для навколишнього середовища, а й зазначив також, що його партія під час парламентських дебатів протягом останніх років неодноразово наполягала на геополітичному характері проєкту, і порушувала питання щодо негативних наслідків газопроводу для України.

Наразі будівництво газогону затягується лише завдяки Данії, яка доступу до своїх територіальних вод для будівництва поки що не надала. І вже очевидно, що до кінця року запуск "Північного потоку-2" не відбудеться. Затримка з дозволом може призвести до додаткових видатків у "кілька сотень мільйонів євро", але загроз від Путінської труби це не зменшує, а лише їх відтерміновує.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-