Енергоатом назвав пріоритетні проєкти інвестпрограм на 2020 рік

Енергоатом назвав пріоритетні проєкти інвестпрограм на 2020 рік

Фото
Укрінформ
У ДП НАЕК "Енергоатом" обговорили проєкти інвестпрограм АЕС і каскаду ГЕС-ГАЕС на 2020 рік. 

Про це повідомляє пресслужба Енергоатома з посиланням на керівника дирекції з інвестицій і перспективного розвитку НАЕК Тетяну Амосову.

"Кошти інвестпрограм спрямовуються на пріоритетні проєкти, які мають стратегічне значення для нашої країни. Це, насамперед, виконання Комплексної програми підвищення безпеки вітчизняних атомних станцій, продовження їх строку експлуатації, будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, а також реалізація дороговартісного проєкту з реконструкції техводопостачання на Южно-Українському енергетичному комплексі", - сказала Амосова.

У процесі обговорення проєкту інвестпрограми АЕС у 2020 році було зазначено, що на реалізацію заходів з підвищення безпечної експлуатації, зокрема, Южно-Української АЕС, закладено 4,8 млрд грн. На підвищення безпеки планується спрямувати 2,2 млрд грн, на продовження строку експлуатації - 2,1 млрд грн, на підвищення надійності - 523,1 млн грн.

Під час доповіді було зазначено також, що наступного року із загальної суми інвестицій на нове будівництво 1,1 млрд грн передбачено на реалізацію проєкту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС.

"Об'єкт важливий для зняття обмеження виробництва електроенергії через високі температури циркуляційної води та для збільшення відпуску електроенергії. За умов втілення цього проєкту додатковий відпуск електроенергії складе від мінімальних 547 млн кВт-год. до максимальних 2,549 млрд кВт-год. на рік", - пояснили в Енергоатомі.

Читайте також: Енергоатом розвиває міжнародну співпрацю для підвищення безпеки АЕС

Під час розгляду проєктів інвестиційних програм каскаду ГЕС-ГАЕС наступного року було сказано, що загальний обсяг коштів для Ташлицької ГАЕС за рахунок власних джерел фінансування становитиме 1,3 млрд грн. У тому числі за рахунок амортизаційних відрахувань - 62,38 млн грн, за рахунок прибутку від ліцензованої діяльності - 75,25 млн грн, за рахунок інших джерел фінансування - 1,2 млрд грн.

Поряд з основними витратами на добудову третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС інвестиційною програмою також передбачено фінансування соціальних і екологічних заходів, пов'язаних з будівництвом, у сумі 110,46 млн грн.

"Завершення будівництва передбачене «Енергетичною стратегією України на період до 2030 року». Проєкт затверджено НАЕК у березні 2019 року. Добудова Ташлицької ГАЕС дозволить підвищити надійність і економічність роботи об'єднаної енергосистеми України за рахунок покриття пікової та заповнення провальної частини графіка навантажень, надавати системні послуги, включаючи виконання функцій аварійного та частотного резервів, а також забезпечувати надійний базисний режим роботи АЕС", - додали в Енергоатомі.

Введення в експлуатацію третього гідроагрегату ТГАЕС заплановане на 2021 рік.

Загальний обсяг коштів інвестиційної програми для Олександрівської ГЕС на 2020 рік за рахунок власних джерел становитиме 40,49 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-