Соцвиплати і прожитковий мінімум: У Мінсоцполітики анонсували зміни

Соцвиплати і прожитковий мінімум: У Мінсоцполітики анонсували зміни

Укрінформ
Міністерство соціальної політики розробило законопроект про зміну системи прив’язки соціальних виплат до прожиткового мінімуму.

Про це заявила міністр соціальної політики Юлія Соколовська в рамках обговорення проєкту Держбюджету на 2020 рік 30 вересня під час засідання комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже підготували з Міністерством законопроєкт про внесення змін до 100+ виплат, які прив'язані до прожиткового мінімуму. До нашого прожиткового мінімуму пов'язано більше сотні виплат. Ми подивилися детальніше - і туди прив'язані не тільки зарплати, штрафи, пеня, а також плата за ліцензію, зарплати суддів-прокурорів... І ми щиро вважаємо, що цю ситуацію треба змінити: що прожитковий мінімум справді мусить виконувати завдання прожиткового мінімуму і гарантії людям, які опинилися в складних життєвих обставинах, потребують державної допомоги... Цей законопроєкт ми вже підготували і до першого жовтня домовилися, що бюджетному комітету і комітету з питань соцполітики також надамо відповідний законопроєкт", - зазначила Соколовська.

Читайте також: Гончарук планує за п'ять років досягти зростання економіки на 40%

Окрім того, вона звернула увагу на те, що профільне міністерство планує збільшувати прожитковий мінімум малозабезпеченим сім'ям.

"Щодо прожиткового мінімуму як величини, яка допомагатиме подолати бідність, ми хочемо, щоб ця величина була основою для програми з малозабезпеченості, і в рамках цієї програми збільшувати прожитковий мінімум тим сім'ям, які потрапляють у цю програму. Також прожитковий мінімум буде категорією, яка відповідатиме рівню пенсій, як це закладено в нашій Конституції", - уточнила міністр.

Також уряд направлятиме 30% надходжень до Державного бюджету України на соціальне забезпечення.

Про це йдеться у програмі уряду, опублікованій на сайті Верховної Ради.

"Нові надходження до бюджету ми будемо розподіляти за принципом 70/30, де 70% має інвестуватися в розвиток економіки, а 30% буде витрачено на соціальне забезпечення", - йдеться у Програмі.

Як наголошується в документі, уряд для спрощення розрахунків виходитиме з того, що 1% інклюзивного економічного зростання дає приблизно 15 млрд. грн. надходжень до держбюджету.

У Програмі зазначено, що, звичайно, всі проблеми не вдасться вирішити одразу, і тому потрібно почати із стимулювання економічного розвитку, щоб у держави з’явилися необхідні ресурси для розв’язання соціальних проблем.

Програма уряду, як наголошується, розрахована на п'ять років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-