Ексдепутату Жеваго заочно вручили підозру

Ексдепутату Жеваго заочно вручили підозру

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань заочно вручили повідомлення про підозру колишньому народному депутату Костянтинові Жеваго.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook заступник директора відомства Ольга Варченко.

“Маю нові подробиці у справі розтрати коштів банку “Фінанси та Кредит”. Сьогодні заочно вручили підозру колишньому народному депутату Костянтину Жеваго, якого раніше перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати та легалізації 2,5 мільярда гривень банку “Фінанси та кредит”, - зазначила вона.

Як поінформувала Варченко, під час досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між банком “Фінанси та кредит” та іноземними банками було укладено договори застави на суму понад 113 мільйонів доларів, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

Читайте також: Ексдепутата Жеваго викликають у ДБР

У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку “Фінанси та кредит” 113 мільйонів доларів. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк “Фінанси та кредит” було оголошено неплатоспроможним, додала заступник директора ДБР.

За її словами, працівники ДБР, ГПУ і Нацполіції у межах двох кримінальних проваджень проаналізували документи щодо господарської діяльності та фінансових операцій між банківськими установами. Слідчі зібрали матеріали, які дали підставу вважати, що народний депутат ВР ІІІ-VIII скликань, який є бенефіціарним власником банку, причетний до організації злочинної схеми з розтрати грошей фінустанови.

Читайте також: ДБР розслідує майже 25 тисяч справ — Труба

Під час слідства також з’ясувалося, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому колишньому депутатові, уточнила Варченко.

Заступник директора ДБР нагадала, що у липні було повідомлено про підозру двом топменеджерам фінустанови. Також у двох кримінальних провадженнях вже повідомлено про підозру 7 колишнім посадовцям фінустанови, чотири з яких зараз перебувають у міжнародному та державних розшуках.

Раніше на сайті Генпрокуратури було опубліковано повістку для Костянтина Жеваго з вимогою прибути у ДБР для вручення підозри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-