Крім російських: Коболєв про можливих партнерів ГТС України

Крім російських: Коболєв про можливих партнерів ГТС України

Укрінформ
Нафтогаз вітає подальше залучення іноземних партнерів до експлуатації газотранспортної системи України. Але така співпраця з російськими компаніями на цей час не є прийнятною.

Таке переконання у п’ятницю у Брюсселі під час презентації можливостей газотранспортної системи (ГТС) України висловив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Саме так він відповів на запитання від Укрінформу про те, чи розглядає Нафтогаз в контексті власного анбандлінгу (розукрупнення), яке здійснюється за європейським енергетичним законодавством, можливість залучати іноземних партнерів до спільної експлуатації української ГТС.

«Ми, як Нафтогаз, дуже зацікавлені бачити таких партнерів. Ми переконані, що це буде корисним для розвитку усього газового ринку в Україні, гарантією того, що зміни, які тут відбувалися протягом минулих п’яти років, є незворотними, включаючи прозорість, ефективне корпоративне управління, верховенство права, боротьбу з корупцією. Іноземний партнер, особливо із великим міжнародним ім’ям, буде найкращим вибором. Ми є гнучкими щодо назви такого партнера або щодо країни його походження, якщо це не Росія – це не є опцією. Решта компаній дуже вітаються», - наголосив Коболєв.

Читайте також: У Нафтогазі назвали загрозу вчасному старту опалювального сезону

Разом з цим, він зауважив, що питання вибору іноземного партнера після анбандлінгу більше не стосуватиметься Нафтогазу, оскільки це буде справою нового оператора та акціонерів ГТС, яка перебуватиме у розпорядженні міністерства фінансів України. Саме вони будуть приймати рішення, яким має бути процес такого залучення і на яких умовах партнери можуть бути запрошені та отримати дозвіл на транзит.

«Головне, що зараз існує можливість це зробити. Ми переконані, що міністерство фінансів України буде продовжувати процес залучення міжнародних компаній і запрошувати їх до партнерства в експлуатації української ГТС», - додав Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, Коболєв заявив, що на тристоронніх переговорах у Брюсселі ішлося про перехід на європейські правила у транспортуванні російського газу територією України, і це дає підстави для стриманого оптимізму.

Російська Федерація готова підписати договір про транзит газу в разі виконання Україною норм європейського законодавства, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. Він додав, що процес анбандлінгу розблоковано і Україна готова створити незалежного оператора ГТС. "Ми проговорили з нашими європейськими партнерами дорожню карту, як ми будемо працювати кожен день і як буде відпрацьоване питання сертифікації оператора ГТС. Це дуже важливо, щоб 1 січня ми могли підписати два договори згідно з європейським законодавством: договір про інтерконнектор та договір постачання газу", - зазначив Оржель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-