Нафта дешевшає після майже 20% подорожчання напередодні

Нафта дешевшає після майже 20% подорожчання напередодні

Укрінформ
У ході ранкових торгів нафта у вівторок подешевшала на понад 1% після вчорашнього подорожчання майже на 20% через атаки безпілотних літальних апаратів на НПЗ держкомпанії Saudi Aramco. В результаті королівство скоротило добування нафти майже вдвічі.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Листопадові ф'ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures подешевшали на $0,66 (0,96%) - до $68,36 за барель.

Вартість ф'ючерсу на WTI на жовтень в електронній сесії на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) зменшилася на $0,86 (1,37%), до $62,04 за барель.

У ході попередніх торгів ціни на нафту збільшилися майже на 20%, що стало найбільшим добовим зростанням за близько 30 років. При закритті торгів зростання склало 15%. Ситуація у нафтовому секторі здійснила тиск і на інші ринки.

Індикатор волатильності на ринку нафти 16 вересня піднявся до найвищого рівня з грудня минулого року, а висока торговельна активність показала, що інвестори очікують підвищення цін найближчими місяцями.

Сьогодні вранці Японія заявила, що при необхідності розгляне відкриття стратегічних запасів нафти.

Президент США Дональд Трамп напередодні заявив, що за атаками на саудівські нафтові об'єкти, схоже, стоїть Іран. Водночас він підкреслив, що «не хоче йти на війну». Тегеран відкинув звинувачення в тому, що він стояв за ударами безпілотників.

Читайте також: Розвідка США підтверджує, що за атакою на Саудівську Аравію стоїть Іран – ЗМІ

Минулими вихідними безпілотники атакували нафтові об'єкти Саудівської Аравії, включаючи найбільший у країні комплекс підготовки нафти Абкайк та велике нафтове родовище Хурайс. Внаслідок було припинено виробництво нафти в обсязі 5,7 млн барелів на добу (б/д), тобто близько половини всього обсягу, що видобувається в країні, або майже 6% світового нафтовидобутку.

Державна нафтовидобувна компанія Saudi Aramco очікує часткового відновлення видобутку найближчим часом, проте відновлення роботи на родовищі в повному обсязі може статися не раніше кінця року, вважають аналітики Citigroup (NYSE:C).

За словами джерел, наразі Aramco відновлює видобуток на неактивних офшорних родовищах і задіє свої запаси нафти та нафтопродуктів. За оцінками експертів Rystad Energy, у країни вистачить резервів для забезпечення експортних поставок протягом 26 днів.

"Розуміння того, як швидко вдасться повернути видобуток на колишній рівень, змінилося, - каже партнер Cornell Capital Енн Беррі. - Спочатку здавалося, що 100% потужностей можна буде відновити відносно швидко, тепер же прогноз більш консервативний".

Станом на 09:15 за київським часом ціну на нафту марки Brent встановлено на рівні 68,88 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 68,07 долара за барель, що на 95 центів нижче за рівень закриття торгів ($69,02)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-