Гончарук сказав, коли Рада ухвалить законопроєкт щодо лібералізації ринку землі

Гончарук сказав, коли Рада ухвалить законопроєкт щодо лібералізації ринку землі

Укрінформ
Прем'єр України Олексій Гончарук заявив, що законопроєкт про ринок земель має бути ухвалений парламентом восени цього року, а запуск такого ринку планується на літо 2020 року.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З приводу ринку землі, то президент говорив про ухвалення закону, а я говорю про запуск ринку — це в часі розведені речі. З моделлю ми маємо визначитись зараз — восени, закон має бути прийнятий зараз — восени, але запущений ринок буде тоді, коли буде порядок у земельному кадастрі та коли будуть інструменти, які дозволять Уряду створити умови для українського фермера, які будуть як мінімум не гіршими, а ще й кращими у порівнянні з його іноземним колегою. Для фермера це має бути доступ до ресурсу, право і можливість купити землю і чесно в неї вкладати", - сказав Гончарук.

Читайте також: Прем'єр розповів, як Кабмін забезпечить зростання економіки на 40% за 5 років

Він також пояснив, що запуск ринку землі планується орієнтовно на літо 2020 року. В Кабміні розраховують, що до того часу загальне кредитування в гривні буде дешевшим, ніж у сучасних умовах.

"Ми розраховуємо, що тоді кредит можна буде взяти в гривні приблизно в 14-15%. Це означає, що нам потрібно буде компенсувати, тобто дати можливість дрібному фермеру для купівлі земельної ділянки отримати кредит за значно нижчою кредитною ставкою. Для того, щоб він був на рівні з іноземними суб'єктами, або навіть вигравав", - заявив прем'єр.

Читайте також: Податкову реформу запланували на весну наступного року — Гончарук

Як повідомляв Укрінформ, президент Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня подати в парламент законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. При цьому глава держави зауважив, що ВР повинна ухвалити цей законопроєкт до 1 грудня цього року.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року, як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, почав діяти мораторій на продаж земель сільгосппризначення, після чого парламент неодноразово його продовжував. У грудні 2019 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Читайте також: У депутатів від "Слуги народу" достатньо сил, щоб працювати ночами - Корнієнко

У серпні 2019 року президент України Володимир Зеленський під час виступу на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця поточного року проведе земельну реформу, щоб у наступному створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-