В Україні цьогоріч видали 1212 аграрних розписок на майже 8 мільярдів

В Україні цьогоріч видали 1212 аграрних розписок на майже 8 мільярдів

Укрінформ
З початку 2019 року українським сільгоспвиробникам видано 1212 аграрних розписок на загальну суму 7,8 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

«Вже четвертий рік поспіль українські аграрії успішно використовують аграрні розписки як додатковий фінансовий інструмент. У 2019 році позитивна динаміка продовжується – від початку року вже видано 1212 аграрних розписок на загальну суму 7,8 млрд грн. Важливо, що аграрними розписками активно користуються малі сільгоспвиробники», - зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова.

За її словами, від початку 2019 року кількість кредиторів, що надавали фінансування за аграрними розписками, зросла більше ніж вдвічі: на початку 2019 року з розписками працювали 62 кредитори, а зараз їх вже більше 130.

"І якщо раніше за розписками кредитували переважно великі компанії, то зараз у сегмент заходять невеликі регіональні компанії, локальні банки, кредитні спілки. Лідерами ринку залишаються постачальники матеріально-технічних ресурсів, дистриб’ютори та банки", - зауважила посадовець.

З боку представників Проекту «Аграрні розписки в Україні» було зауважено, що залучення нових кредиторів до роботи з інструментом забезпечує притік капіталу в аграрну галузь та полегшує доступ до фінансування, особливо для сегменту невеликих фермерів.

Читайте також: Мінагро має напрацювання для законопроєкту про обіг сільгоспземель

Сторони відмітили, що одним зі здобутків сезону-2019 стала практична реалізація використання аграрних розписок для залучення іноземного фінансування – 3 кредитори-нерезиденти з Естонії та Нідерландів надали фінансування за 8-ма аграрними розписками на загальну суму понад 3,6 млн дол. США.

Загалом, від 2015 року було видано 2063 аграрні розписки на загальну суму 14,2 млрд грн, а всього інструментом скористалося 995 сільгоспвиробників, 90% з яких – невеликі за розміром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-