Служба фінрозслідувань запрацює за пів року  - Гетманцев

Служба фінрозслідувань запрацює за пів року - Гетманцев

Укрінформ
Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики внесе на розгляд Верховної Ради одним з перших законопроєкт про Службу фінансових розслідувань (СФР).

Як повідомив потенційний глава цього комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", запустити роботу служби реально протягом пів року.

"Я вважаю, що це залежить від першої особи, яка буде керувати. Якщо це лідер, то він зможе все організувати. Так, може бути, три місяці - це оптимістичний прогноз, але пів року - це максимум, необхідний для запуску цього органу на повну", - сказав Гетманцев.

За його словами, проєкт відповідного закону вже практично готовий, однак питання підзвітності майбутньої Служби все ще обговорюється.

"Ми проти того, щоб вона була в структурі Президента, щоб він призначав і звільняв голову служби. Це антиконституційно. Тому, швидше за все, це міністр фінансів", - прокоментував претендент на главу профільного комітету Верховної Ради.

Що стосується підслідності майбутньої СФР, то законопроєкт передбачатиме розслідування службою злочинів у сфері публічних фінансів, зазначив Гетманцев.

"Маються на увазі відносини, де є державно-правовий елемент. Також ми відносимо сюди статті, які немає сенсу залишати десь поза Служби тільки через відсутність державно-правового елементу. Наприклад, стаття щодо підробки і шахрайства з недержавними цінними паперами. Якщо вже ми відносимо сюди статтю щодо державних цінних паперів, то "за компанію" і щодо недержавних теж", - пояснив він.

Читайте також: Реформа ДФС завершиться створенням єдиної Служби фінрозслідувань - Маркарова

Як повідомлялося, протягом декількох років в Україні ведеться дискусія щодо створення окремого правоохоронного органу, що відповідатиме за економічні та фінансові злочини. У парламенті було зареєстровано п'ять законопроєкт про створення такого органу, серед них - розроблений Мінфіном і поданий урядом проєкт закону про Службу фінансових розслідувань та законопроєкт про Національне бюро фінансової безпеки, який підтримував п'ятий президент України Петро Порошенко. Однак жоден з документів не дійшов до розгляду в першому читанні.

Фото із Facebook Данила Гетманцева

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-