В Україні стало менше фальшивих гривень

В Україні стало менше фальшивих гривень

Укрінформ
Кількість та сума підроблених банкнот гривні за перше півріччя 2019 року знизилися на 26% та 20% відповідно проти аналогічного періоду торік.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

"Національний банк констатує зниження кількості підроблених банкнот національної валюти за підсумками першого півріччя 2019 року. Так, кількість та сума підроблення банкнот гривні за перше півріччя 2019 року, якщо порівняти з аналогічним періодом 2018 року, знизилися на 26% та 20% відповідно", - ідеться в повідомленні.

Ззагалом кількість підроблених банкнот національної валюти є стабільно низькою, зауважують у НБУ.

Як і в попередні роки, більшість (99%) вилучених з обігу в першому півріччі підроблених банкнот гривні припадала на банкноти чотирьох номіналів: 500 грн (50% від загальної кількості вилучених підробок); 100 грн (24%); 200 грн (14%); 50 грн (11%).

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти (номіналами від 1 до 20 гривень) становили лише 1%.

Найчастіше виявлені підроблені банкноти збували через каси закладів швидкого харчування, торгівлі та автозаправних станцій.

Більшість вилучених підробок виготовлено за допомогою струменевих принтерів – 93%, наголошують у НБУ. Підробки, що виготовлені лазерними принтерами та за допомогою кольорових копіювальних апаратів, становили 6%, поліграфічним способом – 1%.

Читайте також: НБУ оприлюднив річний звіт про діяльність Ради з фінансової стабільності

У Нацбанку закликають уважно ставитися до підозрілих банкнот - це дає можливість одразу відрізнити підробку від справжньої банкности, оскільки зображення на більшості підробок сформоване кольоровими крапками.

Головне, про що слід пам’ятати, – у разі сумнівів потрібно не поспішаючи перевірити кілька захисних елементів банкноти, радять у НБУ.

Як повідомлялось, наявні на гривнях елементи захисту дають можливість гарантовано виявляти підроблені грошові знаки не лише за допомогою спеціального обладнання, а й без нього.

Зокрема, на дотик перевіряється банкнотний папір і рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти. Проти світла перевіряють наявність водяних знаків (багатотоновий водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні); а також наскрізний елемент (суміщене зображення) – зображення, що виконані в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти і суміщаються або доповнюють одне одного, якщо розглядати банкноту проти світла.

Детальну інформацію про банкноти національної валюти та їх елементи захисту можна знайти за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-