На Запорізькій АЕС будують сховище для радіоактивних відходів

На Запорізькій АЕС будують сховище для радіоактивних відходів

Фото
Укрінформ
На Запорізькій АЕС розпочалося будівництво ангарного сховища легкого типу, де будуть зберігати 1300 залізобетонних контейнерів з радіоактивними відходами.

Про це повідомили у пресслужбі ЗАЕС.

“Протягом більше 30 років ми збираємо радіоактивні відходи зі всієї атомної станції. І на даний час місткість сховищ, які були передбачені проєктом для шести енергоблоків, добігає кінця. Вони заповнені десь на 90 відсотків”, – пояснив заступник начальника цеху дезактивації з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами Сергій Піхтін.

За його словами, згідно з проєктом, на території Запорізької АЕС ще у 80-х роках було відведено місце для продовження капітального залізобетонного сховища для зберігання радіоактивних відходів (РАВ) такого ж типу, як і ті, що працюють сьогодні.

Атомники кажуть, що рано чи пізно настане момент, коли РАВ необхідно буде вивозити з майданчика Запорізької АЕС, тому переробили проєкт капітального сховища на сховище легкого типу. У ньому розміщуватимуть РАВ уже упаковані в спеціальні "бочки". Далі їх складатимуть у залізобетонні контейнери (один здатен умістити одразу чотири "бочки").

Сховище легкого типу розраховане на 1300 залізобетонних контейнерів. Отже, загалом воно зможе одночасно вмістити 5200 контейнерів з відходами.

Читайте також: Україна зможе продовжувати ресурс атомних енергоблоків власними силами на понад 60 років

Майданчик для сховища легкого типу будується безпосередньо біля комплексу з переробки РАВ. На сьогоднішньому етапі робіт будівельники та підрядна організація встановлюють спеціальні залізобетонні палі, які стануть своєрідною "подушкою" для фундаменту. Наступного року почнуть зводити конструкції стін, адже сховище хоч і легке, але все ж таки закритого типу.

У майбутньому під його дахом ходитиме кран, який буде розташовувати залізобетонні контейнери по затвердженому плану. Орієнтовно цей об’єкт повністю буде здано в експлуатацію у 2021 році.

Фото: npp.zp.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-