Кістіон пояснив, наскільки Нафтогаз має здешевити газ для населення у червні

Кістіон пояснив, наскільки Нафтогаз має здешевити газ для населення у червні

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" має зменшити визначену ним на червень ціну газу 6 299 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Ціна для населення, згідно з урядовою постановою, має бути на 800-900 грн меншою.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, повідомляє Урядовий портал.

"Монополіст замість того, щоб з урахуванням можливостей, які надає постанова Кабінету Міністрів від 3 квітня 2019 року № 293, знизити ціну, без будь-яких економічних аргументів, що суперечить ринковому тренду на пониження, підняв ціни для промисловості. Це стало причиною збільшення ціни на газ в червні для населення. І це в той час, коли на газовому ринку в Україні, що підтверджує Українська енергетична біржа, ціна значно нижча", - зазначив віце-прем'єр-міністр.

Він наголосив, що уряд сьогодні прийняв ще одне рішення, яке унеможливлює спекуляції Нафтогазу з цінами на газ.

"З червня Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків:

  1. Мінекономрозвитку – середня митна вартість імпортованого газу, очікувана з травня, 5 600-5 700 за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  2. Українська енергетична біржа – газ на червень продався за ціною 5 554 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  3. Нафтогаз – газ для промисловості по передоплаті, що встановлена на червень, 5 804 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ;
  4. Або за ціною ПСО, відповідно до постанови Кабінету Міністрів №867, що на червень розрахована як 7 185 за тисячу кубічних метрів без ПДВ", - деталізував Кістіон.

Це означає, що вже в червні Нафтогаз має зменшити визначену ним на червень ціну газу 6 299 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ. Ціна для населення, згідно з урядовою постановою, має бути на 800-900 грн меншою.

Читайте також: Нафта відновлюється після різкого обвалу напередодні

Кістіон поінформував, що уряд створив міжвідомчу групу для перевірки формули встановлення ціни газу з боку Нафтогазу.

"Будемо досліджувати разом з депутатами, які фактичні витрати Нафтогазу на природний газ для потреб населення", - запевнив віце-прем'єр.

Як повідомлялося, у червні Нафтогаз відпускатиме газ для потреб населення за ціною 6 299 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ і транспортування і розподілу), що на 5,2% вище, ніж у травні. Кінцева ціна газу повинна становити 8 627,01 грн за 1 000 кубометрів. Проте ціни будуть різними в кожній області.

27 травня голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що у липні НАК "Нафтогаз України" продаватиме газ для населення за ціною 5 803 грн за 1 тисячу кубометрів (без ПДВ, транспортування та розподілу). Він пояснив це рішення подешевшанням газу на міжнародному ринку і зниженням ціни газу для промислових споживачів у червні майже на 8%.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у середу, 5 червня, заявив, що НАК "Нафтогаз України" завищив ціни на газ для населення у червні. За його словами, уряд підготував нормативний документ, який не дасть Нафтогазу зловживати своїм монопольним становищем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-