Данилишин розповів про серйозний ризик для економіки України

Данилишин розповів про серйозний ризик для економіки України

Укрінформ
Термін дії контракту на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року. Не виключені також нові ембарго та обмеження в торгівлі.

Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у Facebook.

"Ще один серйозний ризик для економіки, що лежить на перетині зовнішньополітичних і енергетичних питань. Справа в тому, що 31 грудня закінчується термін дії контракту на транзит російського газу через територію України. Росія підходить до цього питання не відповідно до її планів - очевидно, що «Північний потік-2» до того моменту не буде побудований, а з трьох запланованих гілок «Турецького потоку» для експорту в Європу в кращому випадку може бути задіяна одна. Тому, транзит газу по території України доведеться здійснювати не в обсязі 15 млрд. куб. м, як припускали керівники «Газпрому», а в обсязі 70-80 млрд куб. м", - сказав Данилишин.

Він додав, що вибудовування переговорних позицій щодо обсягу транзиту і ставки за транзит "буде вестися російською стороною в звичному агресивному стилі".

Голова Ради НБУ також не виключає можливого військового загострення, можливих нових ембарго і обмежень в торгівлі. З урахуванням того, що РФ, як і раніше, є найбільшим економічним партнером України (якщо розглядати країни ЄС окремо), це серйозний потенційний ризик.

"Думаю, затвердженому в останній день весни складу РНБО потрібно розглянути можливі варіанти протидій можливим торговим обмеженням з боку РФ", - зазначив Данилишин.

Читайте також: НБУ переоформив ліцензії на здійснення валютних операцій двом фінустановам

Як повідомляв Укрінформ, Росія не погодила проведення тристоронніх перемовин щодо укладання нового контракту про транзит газу до ЄС через українську газотранспортну систему в травні, на червень перемовини також не були узгоджені. Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко припускає, що РФ чекає на рішення Данії щодо "Північного потоку-2", з якого буде зрозуміло, чи затримається його будівництво на півроку, чи він запрацює з 1 січня 2020 року, як і було заплановано.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія наразі відмовила Газпрому та вимагає від компанії, що будує "Північний потік-2", зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-