Учасники фінансового сектору вважають його стан задовільним

Учасники фінансового сектору вважають його стан задовільним

Опитування
Укрінформ
Банки, страхові та інвестиційні компанії вважають стан фінансового сектору задовільним.

Про це свідчать результати "Опитування про системні ризики фінансового сектору", яке провів Національний банк, повідомляє прес-служба НБУ.

"Банки та небанківські фінансові установи вважають стан фінансового сектору задовільним, проте стурбовані станом співпраці з міжнародними фінансовими організаціями", - йдеться в повідомленні.

Дві третини опитаних фінансових установ оцінили стан сектору як задовільний, ще 21% – як добрий. На думку більшості респондентів, у найближчі півроку стан сектору не зміниться; 64% опитаних вважають, що на сьогодні загальний рівень ризику в системі середній, а 36% оцінили його як високий.

У Нацбанку відзначають: у третьому опитуванні поспіль респонденти вказали, що найбільш значне джерело ризику для фінансового сектору – корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи; 57% опитаних зазначили, що це фактор високого ризику, ще 29% вважають його дуже високим.

Водночас найбільша частка опитаних (32%) вважала факторами дуже високого ризику політичну та соціальну ситуацію в Україні, а також стан співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Учасники опитування підтверджували це також у відкритих питаннях, уточнюючи, що співпраця з МВФ критично важлива для забезпечення стабільності сектору.

Читайте також: НБУ переоформив ліцензії на здійснення валютних операцій двом фінустановам

У порівнянні з результатами попереднього опитування, проведеного в листопаді 2018 року, на думку респондентів, зросли ризики, які пов’язані з політичною та соціальною ситуацією в країні та припливом іноземного капіталу (прямих інвестицій) в Україну. Найсуттєвіше, за їхніми оцінками, зменшився ризик конкуренції на ринку фінансових послуг.

У Нацбанку зазначають, що опитування проводилося з 13 до 27 травня 2019 року. Участь у ньому взяли керівники 20 банків, 4 страхових та 4 інвестиційних компаній. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-