Українська полуниця в Білорусі продається вдвічі дорожче, ніж в Україні

Українська полуниця в Білорусі продається вдвічі дорожче, ніж в Україні

Укрінформ
Українська садова суниця (полуниця) домінує на ринку Білорусі, при цьому за цінами вдвічі вищими, ніж в Україні.

Про це повідомляє аналітична платформа плодоовочевого бізнесу Еast-Fruit.

"Ціни на суницю садову в Білорусі зросли, а разом з цінами зріс і попит. Однак домінує на ринку зараз суниця з України та Польщі. При цьому у зв'язку з несприятливими погодними умовами в Польщі, українська суниця відрізняється більшими якісними параметрами і є конкурентною за ціною. На даний момент оптові ціни на суницю садову в Білорусі формуються на рівні близькому до 2,5-3,0 дол. за кг, що практично вдвічі вище, ніж ціни на ринку України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють експерти, вже цього тижня в Україні очікується зниження оптових цін на суницю садову нижче одного долара за кг. Експерти Еast-Fruit наголошують, що Білорусь купує українську полуницю не тільки для реекспорту в Росію, а й для потреб внутрішнього ринку.

"Найближчим часом Україна почне експорт свіжої суниці садової в Польщу і, можливо, інші країни ЄС. Невеликі поставки ранньої ягоди вже здійснювалися, однак погіршення погодних умов на Закарпатті на попередньому тижні і початок сезону масової реалізації суниці садової місцевого виробництва в Польщі, призвели до припинення експорту", - повідомляють у Еast-Fruit.

Також вони зазначають, що цього року відчутно зріс попит на садову суницю з боку підприємств, що займаються замороженням ягід, що стало наслідком розширення потужностей з замороження ягід в Україні.

Читайте також: На Житомирщині відбудеться перший фестиваль полуниці

Як повідомлялося, 2019 рік може виявитися рекордним для експорту української черешні. За прогнозами експертів ринку, він може перевищити 5 тис. тонн. Цьому сприятиме повне плодоношення нових садів, посаджених у 2012-2018 роках і порівняно непогані погодні умови, які, хоч і відтермінували початок збирання врожаю, але не привели до його істотних втрат. А також затримка збору черешні привела до того, що Україна вийде на європейський і світовий ринки, коли завершиться експорт черешні з Туреччини й Узбекистану.

Крім того, прогнозується суттєве розширення географії експорту української черешні, зокрема, очікуються перші поставки в країни Близького Сходу. Разом з тим, оскільки виробництво ягоди істотно перевищує обсяги експорту, ціни на черешню на ринках України очікуються на рівні минулого року або навіть нижче.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-