Україні слід перенести запуск ринку електроенергії - Світовий банк

Україні слід перенести запуск ринку електроенергії - Світовий банк

Укрінформ
Світовий банк вважає, що Україна станом на 1 липня 2019 року буде не готова до відкриття ринку електроенергії, тому рекомендує перепланувати запуск нового ринку на 1 жовтня 2019 року.

Про це повідомляє прес-служба Світового банку на Facebook.

"Досі існують важливі елементи нормативно-правової бази та необхідних ІТ-систем, які не готові до відкриття ринку 1 липня 2019 року. Крім того, з огляду на нинішні політичні обставини, включаючи майбутні парламентські вибори у липні 2019 року, будь-які труднощі в роботі ринку електроенергії протягом цього періоду можуть мати негативний вплив і використовуватись для дискредитації процесу реформ. Тому ми рекомендуємо перепланувати запуск нового ринку електроенергії на 1 жовтня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

У Світовому банку пояснюють, що передчасний запуск нового ринку електроенергії до набуття необхідних регуляторних та технічних засобів може поставити під загрозу належне функціонування ринку та збільшити ризики для всіх учасників ринку.

Разом з тим в організації беззаперечно підтримують Закон України «Про ринок електричної енергії» (2017), спрямований на запровадження конкуренції на ринку електроенергії, відповідно до Третього Енергопакету ЄС та зобов'язань за Договором про заснування енергетичного співтовариства.

"З моменту прийняття цього закону ми надавали фінансову та технічну допомогу ключовим суб'єктам ринку, серед іншого «Укренерго» та «Енергоринку», а також уряду та НКРЕКП для підготовки до відкриття ринку 1 липня 2019 року, як це передбачено законом. За цей період було виконано значний обсяг робіт, включаючи розробку та прийняття десятків нормативних актів, необхідних для реалізації ринку", - наголошують у Світовому банку.

Читайте також: Митна війна Трампа з Китаєм може коштувати світу $600 мільярдів — Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" повинен бути введений із 1 липня 2019 року.

ДП НЕК "Укренерго" готується до запуску ринку електроенергії з 1 липня, проте його запуск може бути відкладений, заявляв у середнині травня керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. Він не виключив короткочасної відстрочки з введенням ринку - на 2-3 місяці або перенесення на 2020 рік.

Наприкінці квітня експерт новообраного президента Володимира Зеленського з питань енергетики, житлово-комунальних послуг та антимонопольного регулювання Андрій Герус заявляв, що запуск нового ринку електричної енергії треба перенести на один рік - із 1 липня 2019 року на 1 липня 2020 року - через невирішені проблеми, такі як значний обсяг перехресного субсидування і борги на ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-