ЄБРР відмовив в кредитах

ЄБРР відмовив в кредитах "Миронівському хлібопродукту" мільярдера Косюка

Укрінформ
Європейський банк реконструкції та розвитку відмовив у подальшому кредитуванні підприємству "Миронівський хлібопродукт" (MHP), власником якого є колишній заступник голови Адміністрації п'ятого президента України Петра Порошенка Юрій Косюк.

Про це повідомляє австрійське видання Kurier.

“Не буде більше мільйонів ЄС для гіганта з виробництва курей, який експортує з України до ЄС куряче м'ясо шляхом хитрощів", - йдеться у повідомленні.

Компанія планувала поглинути словенський агрохолдинг Perutnina, для чого їй потрібні були кредити від ЄБРР в рамках програми розширення.

А почалося все з того, що кілька тижнів тому Kurier зумів викрити експортні прийоми MHP - зі значними політичними наслідками. Річ у тому, що компанія знайшла спосіб обійти жорсткі обмеження на експорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправлялася на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістку відрізали та продавали як куряче філе. Таким чином, курячі грудки вважалися продуктом ЄС і продаються як такі не лише у ЄС, але і безмитно експортуються на треті ринки, такі як Південна Африка.

Читайте також: Україна у першому кварталі збільшила експорт м’яса свійської птиці на 38%

Великі кредити від країн ЄС, які повинні були піти на фінансування подальшого розширення промислового гіганта по виробництву курей, були скасовані Європейським банком розвитку ЄБРР, пише Kurier.

"Це хороший перший крок, коли ЄБРР, очевидно, вирішив не використовувати державні гроші для просування монопольного становища групи. Крім того, ця група підозрюється у недотриманні стандартів роботи з тваринами, екологічних і соціальних стандартів і роботі сумнівними методами. Гарні новини для виробників м'яса птиці в ЄС, а також для громадян", - заявив депутат Європарламенту Томас Вайц, який відстежував діяльність MHP у Європі.

Читайте також: ЄС збільшить безмитні квоти на курятину з України - ЗМІ

Сама ж група MHP, шостий за величиною виробник м'яса птиці в Європі, четвертий за величиною землевласник в Україні, упродовж багатьох років розробляє стратегію швидкого розширення. Між тим, одна тільки компанія виробляє в чотири рази більше курячого м'яса, ніж по всій Австрії, відзначає видання. MHP тепер працює у Словаччині, Нідерландах. 

Підприємство належить українському мільярдеру Юрію Косюку, який володіє контрольним пакетом акцій підприємства і є головою його ради директорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-