Частковий запуск ринку електроенергії в Україні можливий з 1 липня - Єврокомісія

Частковий запуск ринку електроенергії в Україні можливий з 1 липня - Єврокомісія

Укрінформ
Європейська комісія вважає, що ринок електроенергії частково може бути запущений в Україні з 1 липня, але з чітким поетапним планом дій щодо його подальшого впровадження.

Про це на конференції, присвяченій запуску ринку електроенергії, сказав керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії Торстен Воллерт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ринок частково можна запустити в липні, ми б цього хотіли, але залишиться ще низка питань, які треба вирішувати. Залишилося 5 тижнів, ми напевно не встигнемо це все закінчити. Ідеально, якщо 1 липня відбудеться перший етап, але з чітким планом дій на другий, третій, четвертий етапи - тощо", - сказав Воллерт.

За його словами, листа з відповідною заявою було направлено і уряду, і Міністерству енергетики та вугільної промисловості, але відомства поки що не надали відповіді.

"Лист з усіма заходами, які мають бути виконані. Є якийсь план дій, щоб відкриття ринку пройшло без перебоїв, стрибків цін, витіснення учасників ринку, на це питання має відповісти регулятор. Всі учасники ринку мають мати можливість поетапно підготуватися", - додав Воллерт.

Представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і коммуальних послуг, з питань управління енергоринку Володимир Бутовський, у свою чергу, підкреслив, що регулятор не бачить ніяких перешкод для запуску ринку з 1 липня.

"Комісія не бачить ніяких перешкод для введення з 1 липня повномасштабного ринку. Для цього було ухвалене все основне вторинне законодавство. Це і правила ринку, і кодекси. Триває робота щодо їх уточнення з метою не допустити коливання цін. Комісія зі свого боку вжила всіх можливих заходів», - заявив Бутовський.

Читайте також: Багатьох споживачів газу звільнили від втановлення дорогих лічильників - НКРЕКП

Він зазначив, що комісія розробила проект, за яким на перші 6 місяців вводяться цінові обмеження, щоб не допустити можливих цінових стрибків.

"Цей проект схвалений і опублікований на сайті. Всі бажаючі можуть надати свої пропозиції. Але Кабмін ще не розробив положення про ПСО. Навіть приблизно не можна розрахувати, як ринок відобразиться на цінах", - додав Бутовський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-