Кенія готова стати для України воротами до Сходу і Півдня Африки

Кенія готова стати для України воротами до Сходу і Півдня Африки

Фото
Укрінформ
Кенія готова стати для України точкою входу на ринок Східної та Південної Африки, а також є відкритою для українських агротехнологій та інноваційної продукції.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана зі спікером Національної Асамблеї Республіки Кенія Джастіном Мутурі, повідомляє Урядовий портал.

«Схід Африки – це великий ринок, а Кенія – це ворота до Сходу, Центру та Півдня Африки. Окрім того, Кенія – це чай, кава та 40% ринку квітів. Ми готові разом напрацьовувати проекти, які принесуть користь обом країнам», – сказав Мутурі.

Дипломатичні зв’язки між двома країнами встановлені ще з 1993 року. На різних рівнях обговорюється близько десятка проектів двосторонніх угод, які стосуються торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, взаємодії торгово-промислових палат, освіти, туризму, правової сфери, започаткування спільної торговельно-економічної комісії, взаємного захисту інвестицій, уникнення подвійного оподаткування.

Два роки тому – після великої посухи в Африці – Україна експортувала до Кенії близько 180 тис. тонн кукурудзи, що стало значним внеском у зміцнення продовольчої безпеки африканської держави. Кенія входить до числа перспективних ринків для України – як у регіональному, так і в світовому розрізі.

«Ми зацікавлені у розвитку двосторонніх відносин, адже маємо низку важливих економічних можливостей, які можна використовувати. І цей візит – ще один крок у правильному напрямку, – сказав Гройсман. – Зараз маємо близько 70 млн доларів товарообігу. Це мало. А сфер взаємної зацікавленості – багато. Тож ми відкриті для ділових кіл. Я запрошую урядову делегацію Кенії так само відвідати Київ, аби ми могли обмінятися можливостями. Мова не тільки про експортно-імпортні операції, а й про питання функціонування в Києві повноцінного Посольства Кенії, а також прямого авіасполучення. Ми готові співпрацювати в тих сферах, які є цікавими».

Він зазначив, що під час візиту мав можливість відвідати історичні місця, пов’язані з різними віхами історії України, в тому числі новітньої історії.

Читайте також: Парубій закликає парламент Кенії визнати Голодомор геноцидом

«Я також хочу запевнити, що Кенія твердо підтримує територіальний устрій України і принципи непорушності кордонів. Ми вважаємо, що кордони країн, в тому числі України, не можуть бути порушені. Ми тверді в цій позиції. І ми хотіли б закликати всі країни світу дотримуватися правил непорушності кордонів і підтримки миру», – зазначив спікер парламенту Кенії.

За підсумками минулого року загальний товарообіг між Україною та Кенією становив 68,4 млн доларів США, переважно – експорт. Основні товарні позиції – зернові, метали, жири та олії. Основні статті кенійського імпорту в Україну – чай та кава, їстивні плоди і горіхи, деревина.

Це перший візит кенійського високопосадовця до України і перша можливість обговорити деталі співробітництва двох країн. Тим більше що історія такого співробітництва доволі давня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-