В українських сховищах залишається безпрецедентний обсяг запасів яблук

В українських сховищах залишається безпрецедентний обсяг запасів яблук

Укрінформ
В Україні на початок травня залишається безпрецедентний обсяг запасів яблука - не менше 80 тис. тонн.

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

"Станом на початок травня в холодильниках фермерів і трейдерів як і раніше було не менше 80-85 тис. тонн яблука. Це безпрецедентний обсяг запасів яблука для України в цей період, тому що роком раніше у сховищах на цю дату залишалося не більше 40 тис. тонн яблука, що теж було рекордом», – поінформували в УПОА.

Споживання яблука різко знижується в травні і залишається мінімальним в червні-липні, починаючи знову зростати лише з початком збирання нового врожаю яблука в другій половині серпня, зазначили аналітики EastFruit. Тому фермери, як правило, намагаються розпродати все яблуко до початку травня, тим більше, що далеко не у всіх є сховища з регульованим газовим середовищем (РГС) і не всі можуть зберігати яблуко так довго.

Ще однією причиною для розпродажу яблук до початку травня для українських фермерів є бажання отримати необхідний обсяг оборотних коштів для забезпечення весняних і літніх робіт в саду: захисту саду від шкідників і хвороб, забезпечення зрошення, добрива і, найголовніше, оплати своєчасного та оперативного збирання яблук.

«У минулому сезоні з травня по липень 2018 року включно Україна експортувала понад 7 тис. тонн яблука, однак в 2019 році зробити це буде складніше, тому що рекордні запаси яблука зараз не тільки в Україні, але і в Польщі, Італії та інших країнах, а твердість українських яблук зараз, в основному, не так висока, щоб відправляти їх в занадто віддалені країни. У минулому ж році запаси яблука були мінімальними практично в усіх країнах Європи, що дозволяло нам нарощувати експорт, навіть якщо якість не була ідеальною. Проте експорт яблук у весняно-літній сезон в країни Близького Сходу, за умови поліпшення якості зберігання яблук, в принципі може бути цікавим напрямком, тому що в цей період на цих ринках присутнє дороге яблуко з Нової Зеландії, ПАР, Чилі, Бразилії та інших країн Південної Півкулі. Тому ціни залишаються високими, а споживання знижується далеко не так сильно, як в Україні», - прокоментував економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Читайте також: Україна у І кварталі суттєво збільшила експорт зерна та м'яса птиці

При цьому аналітики УПОА вважають, що Україна все-таки зможе експортувати більше 10 тис. тонн яблука в місяці, що залишився до кінця сезону, тому що його надлишок і раніше був дуже відчутний, а споживання яблука в Україні в літній період традиційно невисоке.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-