У Нафтогазі запевняють, що скарга на Газпром не дасть РФ

У Нафтогазі запевняють, що скарга на Газпром не дасть РФ "накручувати" ціни в Європі

Укрінформ
Скарга проти російського Газпрому, яку Україна подала до Єврокомісії, запобігає спробам росіян штучно підвищувати ціни на газ у Європі шляхом недобросовісної конкуренції та порушень антимонопольного законодавства.
Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу у Вашингтоні виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко.

"Одним із елементів цієї скарги є усунення порушень антимонопольного законодавства, наприклад, у діяльності Газпрому в Німеччині, адже він (Газпром – ред.) контролює таку компанію, як Wingas. За рахунок цього досягається встановлення вищих цін у Німеччині, які впливають на ціноутворення по всій Європі, і це також важливо для нас", - пояснив Вітренко.

Крім того, за його словами, у скарзі порушуються питання щодо перепон для здійснення віртуального реверсу через українські та інші інтерконнектори в Європі. "Для України важливі такі аспекти, як ціни в Європі, а також те, чи не робить Газпром так, щоби вони були завищеними", - підкреслив він.

Вітренко припустив, що росіяни можуть одразу піти на співпрацю. "Раніше вони говорили, що не хочуть ніяких штрафів, а краще усунуть порушення", - зауважив він. Водночас, за його словами, не виключено, що Газпром перейде до більш агресивної позиції. "І тоді почнеться довгий процес, який буде більш жорстким для російської компанії", - зауважив Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз подав скаргу до Єврокомісії на Газпром

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Україна подала скаргу до Єврокомісії на антиконкурентні дії Газпрому. За словами Вітренка, це дозволить зберегти для України доходи від транзиту газу. "Відсутність транзиту газу означатиме втрату 4% ВВП і економічний спад вже у 2020 році", - пояснив виконавчий директор групи Нафтогаз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-