Судові рішення навколо ПриватБанку загрожують фінансовій стабільності — НБУ

Судові рішення навколо ПриватБанку загрожують фінансовій стабільності — НБУ

Укрінформ
Члени Комітету з монетарної політики НБУ зазначають, що судові рішення навколо ПриватБанку можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи.

Про це йдеться у Підсумках дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки, повідомляє прес-служба Національного банку.

"Члени КМП відзначили появу нових істотних ризиків. Нещодавні позови та судові рішення, які можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи, створюють загрози фінансовій стабільності загалом", - ідеться у документі.

Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України на пропозицію Нацбанку й акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

Читайте також: Суд відмовив у знятті арешту з компаній, пов’язаних з Коломойським

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року.

Згодом, 20 квітня, Печерський райсуд Києва визнав недійсним договір про особисту поруку Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані ПриватБанку до входження держави в капітал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-