Порошенко обговорив із Лагард ситуацію навколо ПриватБанку

Порошенко обговорив із Лагард ситуацію навколо ПриватБанку

Укрінформ
Петро Порошенко у телефонній розмові обговорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард загрози, пов'язані з можливою денаціоналізації ПриватБанку.

Про це глава держави повідомив у Facebook.

“Ситуація навколо судових процесів в Україні з метою денаціоналізації «Приватбанку» може поставити під загрозу фінансову стабільність держави. Про це сьогодні говорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Пані Лагард наголосила на важливості забезпечення незалежності діяльності Національного банку України”, - написав Порошенко.

Також Президент додав, що вдячний директору-розпоряднику МВФ за “сталу підтримку реформ в Україні, які вже почали приносити позитивні результати та стимулювати економічне зростання. А також за запевнення у готовності розвивати співпрацю між Україною та МВФ”.

Крістін Лагард відзначила макрофінансову стабільність в Україні та успішне функціонування банківської системи. Також вона закликала продовжувати реформи.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Мінфін та НБУ готують апеляційні скарги.

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що скасування націоналізації ПриватБанку може спричинити фінансовий колапс. Посли країн "Великої сімки" на зустрічі з правлінням НБУ підтвердили стурбованість окремими резонансними судовими рішеннями щодо банківської сфери та їх можливим впливом на фінансову стабільність в Україні.

Читайте також: Восени слід розпочати переговори про нову програму з МВФ - Нацбанк

У команді переможця президентських виборів Володимира Зеленського демонстративно відмежовуються від ситуації навколо ПриватБанку, аргументуючи це тим, що Президент не може втручатися у діяльність банківських установ, чиї б вони не були. А також заявляють про непричетність до рішень судів про незаконність націоналізації ПриватБанку.

Між тим у Господарському суді Києва підтвердили, що український олігарх Ігор Коломойський подав п’ять нових позовів до НБУ та ПриватБанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-