Україна запропонує Газпрому на переговорах транзит на 60 мільярдів кубів

Україна запропонує Газпрому на переговорах транзит на 60 мільярдів кубів

Укрінформ
Україна у ході газових переговорів, що відбудуться, очікувано, наприкінці травня, запропонує Газпрому забронювати транзит 60 млрд кубометрів.
Про це сказав виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі дати ще немає, ми тільки знаємо, що вони (переговори - ред.) мають відбутися у травні. Очікувано - наприкінці травня. Ми їдемо з консолідованою з європейськими партнерами позицією. Та пропозиція, яку озвучив пан Шефчович, нас влаштовує. Ми її трохи доопрацювали", - сказав Вітренко.

За його словами, Газпром має забронювати потужності для транзиту - в середньому 60 млрд кубометрів на 10 років.

Читайте також: Транзит газу через Україну є найбільш конкурентним маршрутом - Нафтогаз

"У певний рік більше, у певний - менше. При цьому Україна і оператор забезпечить потужності на рівні 90 млрд кубометрів газу на рік. 30 млрд кубометрів - буде вільна потужність, яка буде доступна європейським компаніям, які хочуть отримувати газ на кордоні з Україна/Росія, незалежним компаніям з Росії чи євроазійським компаніям. При цьому будуть повністю європейські умови", - додав Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, нинішній контракт між українським Нафтогазом та російським Газпромом щодо транзиту газу діє до кінця 2019 року.

Єврокомісія має намір ще до початку літа скликати тристоронню зустріч з представниками України і Росії для обговорення питання транзиту газу територією України і пропонує розглянути укладення контракту на такий транзит тривалістю принаймні 10 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-