Nord Stream 2 пригрозив ЄС судом через нову газову директиву

Nord Stream 2 пригрозив ЄС судом через нову газову директиву

Укрінформ
Компанія Nord Stream 2, яка будує газопровід Північний потік-2, погрожує подати до суду на Єврокомісію, якщо їй не вдасться уникнути нових правил, які можуть поставити під загрозу мільярди євро, які були інвестовані в проект.

Про це повідомляє Politico із посиланням на лист виконавчого директора компанії Матіаса Варніга президенту Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру.

“Компанія, яка будує газопровід Північний потік-2, погрожує подати до суду на ЄС, якщо їй не вдасться уникнути нових правил, які можуть поставити під загрозу мільярди євро, які були інвестовані в проект”, - йдеться у повідомленні.

За словами Варніга, якщо газопровід не матиме прав на відступ від нової газової директиви ЄС то вони є “дискримінаційними по відношенню до Nord Stream 2 як інвестора”, а ЄС може порушувати міжнародний договір.

Раніше 15 квітня Рада Європейського Союзу затвердила зміни до Газової директиви ЄС, що дасть змогу поширити європейські норми на газопровід "Північний потік-2", який будують з Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Згідно з текстом документа, для того, щоб газопровід "Північний потік-2" дозволили ввести в експлуатацію, він має відповідати набагато жорсткішим вимогам ніж, наприклад, "Північному потоку-1", який запрацював у 2011 році. Ці умови покликані забезпечити конкуренцію і захистити права споживачів в ЄС.

Читайте також: У МЗС назвали парадоксом намір Nord Stream 2 судитися з ЄС через газову директиву

Як повідомляв Укрінформ, проект Nord Stream 2 передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини на додачу до "Північного потоку", який вже діє. Як передбачається, потужність другої гілки Nord Stream 2 становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками Nord Stream 2 є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-