За продуктивністю агросектору Україна відстає від розвинених країн — Данилишин

За продуктивністю агросектору Україна відстає від розвинених країн — Данилишин

Укрінформ
Незважаючи на досягнуті успіхи, Україна відстає від розвинених країн за рівнем продуктивності праці у сільському господарстві.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин за підсумками засідання Ради.

"В середньостроковій перспективі українське сільське господарство, що стало ключовою галуззю економіки країни, потребує серйозної уваги. Незважаючи на досягнуті успіхи, Україна відстає від розвинених країн за рівнем продуктивності праці в сільському господарстві внаслідок деіндустріалізації аграрного виробництва, не найвищої врожайності сільгоспкультур, надлишкової зайнятості, нераціональної організації виробництва", - написав Данилишин.

Він зазначив, що Україна має в своєму розпорядженні 30% світового чорнозему. Це надзвичайно сильна відправна точка для подальшого розвитку сільського господарства. Воно як і раніше буде однією з найважливіших галузей української економіки. Причому, сектори, які пов'язані із сільськогосподарською галуззю — переробка, торгівля, постачання сировини — теж мають великий потенціал. Зернових, впевнений голова Ради Нацбанку, може вироблятися більше, ніж зараз, зокрема за рахунок підвищення врожайності, якість врожаю теж необхідно підвищити. За виробництвом соняшнику Україна посідає перше місце в світі, як і по експорту соняшникової олії, але ці позиції треба утримати.

Щоб залишатися конкурентоспроможними і розвиватися, українське сільське господарство, пише Данилишин, потребує розвитку інфраструктури, проведення досліджень, розробок та інновацій. Інновації він розділяє на три групи: організаційно-технічні, фінансово-логістичні та виробничі.

Окрім цього, підтримка дрібних фермерських господарств, на його думку, повинна бути найважливішою частиною стратегії розвитку сільського господарства України, оскільки ці господарства мають таку потенційну перевагу, як мобільність і адаптивність.

Втім, Данилишин вважає, що у перспективі потрібно переглядати ставлення до бюджетної підтримки галузі. На його думку, Україні потрібно вивчати і впроваджувати досвід організації агробізнесу в США і країнах Південної Америки, де дійсно працює бізнес, а не дотаційна модель, як у більшості європейських країн.

"Нарешті, необхідно вирішення принципового питання — сільгоспвиробникам необхідно забезпечити доступ до земельного ринку з прозорими правилами гри", - підкреслив голова Ради НБУ.

Читайте також: В Україні ранні зернові посіяли вже на 93% запланованих площ - Мінагро

Данилишин нагадав, що нинішнє становище українського сільського господарства дає йому шанси для закріплення лідируючих позицій в світі.

“До 2050 року населення Землі досягне 9 мільярдів чоловік, і Україна повинна бути ключовим гравцем у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки”, - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-