Вимоги бізнесу до нової влади: жодних олігархів, родичів і різких рухів!

Вимоги бізнесу до нової влади: жодних олігархів, родичів і різких рухів!

Аналітика
Укрінформ
Ділове середовище очікує від Володимира Зеленського реальних кроків та кандидатур - реформаторська “косметика” підприємців не вдовольнить

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА, створена в 1999 році за підтримки Європейської Комісії в Україні, об’єднує провідні міжнародні та українські компанії) оприлюднила 7 першочергових кроків, яких очікує бізнес від обраного Президента України. “Бізнес прагне бачити чіткі пропозиції, конкретні кроки та кандидатури на посади, які зможуть ефективно підтримати трансформаційні процеси в країні, реалізувати важливі зміни, а не косметичні реформи. Причому одразу, в перші ж місяці роботи”, - йдеться у повідомленні.

Головне - зберегти вектор

Отже, першочергова “сімка” вимог бізнесу така.

1. Подання на посади Генерального прокурора та Голови СБУ, міністра закордонних справ та міністра оборони професіоналів з бездоганною репутацію та відсутністю зв’язків з олігархами або ж великим бізнесом.

2. Презентація плану реформування правоохоронних органів з метою зниження тиску на бізнес та всебічне сприяння виконанню цього плану новопризначеними особами.

3. Перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, підтримка діяльності НАБУ.

4. Забезпечення макроекономічної стабільності, включаючи підписання меморандуму з МВФ щодо продовження співпраці. Крім того, гарантування незалежності Національного банку та публічна підтримка політики низького дефіциту бюджету.

5. Захист та продовження структурних реформ, проведених у минулі роки (публічних закупівель, автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформа ДФС, медична реформа, децентралізація тощо).

6. Публічна підтримка та ініціація законодавчих змін, починаючи з відкриття ринку землі та проведення прозорої “великої” приватизації з можливістю застосування британського права.

7. Забезпечення незалежності ринкових регуляторів, починаючи з Антимонопольного комітету та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Великий бізнес: аби встояти над прірвою

Майбутній президент, незважаючи на його прізвище, повинен чітко усвідомлювати, що перед країною стоять значні економічні виклики. “Якщо їх ігнорувати, то країна може знову зірватися в прірву. Те зростання, яке ми маємо за результатами попередніх років, може різко змінити свій напрямок. Ці загрози однозначно усвідомлює об'єднаний український бізнес.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський
Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський

Саме тому він підписав відкрите звернення до кандидатів в президенти з вимогою одразу після виборів затвердити доктрину економічної безпеки на засіданні РНБО”, - зазначив Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації.

Його колега директор Центру економічних стратегій Дмитро Яблоновський вважає, що доведеться боротися за критичне мислення не лише серед виборців, а й майбутнього президента: “Програма кандидата Зеленського є доволі ліберальною та, напевно, була б сюрпризом для багатьох його виборців, якщо б вони її уважно прочитали. Наприклад, пан Зеленський обіцяє відкриття ринку сільгоспземель. Цю реформу активно підтримують фахівці, але вона не дуже популярна серед простих українців. З іншого боку, фахівці також активно підтримують медичну реформу, результати якої було негативно оцінені паном Зеленським під час дебатів. Отже варто почати боротися за критичне мислення не лише серед виборців, а й майбутнього президента. Потрібно зберегти позитивні здобутки реформ останніх п'яти років та не дати пану Зеленському спростити собі життя, змінивши лібералізм на популізм”.

Денис Довгополий, відомий IT-підприємець, співзасновник бізнес-акселератора GrowthUP у своєму дописі в Facebook, рішуче заявив, що не підтримає жодної ініціативи нової команди, доки не побачить, куди вона “хилить”. Для великого бізнесу, зі слів Дениса Довгополого, індикаторами можливої співпраці з новою владою будуть кілька ключових моментів:

Денис Довгополий
Денис Довгополий

1. Повернення боргів Коломойському та взаємини з іншими олігархами. Безвідносно того, постраждає від цього країна чи ні. Хто-хто, а великий бізнес, що пройшов певний шлях, дуже чітко пам’ятає, як вміє вести справи Ігор Коломойський.

2. Опора у владі на своїх друзів, родичів, партнерів. Це те, що принесло поразку Порошенку і так само принесе поразку новому президенту.

3. Будь-яка спроба піти в поступках Путіну в питаннях Криму або Сходу переважною більшістю вітчизняного бізнесу буде сприйнята, як зрада.

4. Ослаблення санкційного тиску на Росію як з боку України, так і з боку західних партнерів. Бо це буде тест на незаангажованість.

5. Наявність в команді людей, які були причетні до Партії Регіонів. Люди, у яких на руках кров, не повинні отримати другий шанс.

6. Будь-яка спроба узурпувати владу.

“Після того, як я складу для себе картинку, я подумаю, чи буду я готовий робити що-небудь для країни. Це головне. Лібералізації, реформи і інше можливі тільки за умови збереження суверенітету, а тут у мене дуже великі питання”, - зазначив підприємець.

Малий бізнес: працюємо і не драматизуємо

Представник малого бізнесу, який голосував за Петра Порошенка, поки не знає, чого очікувати від команди нового президента, однак ситуацію не драматизує.

“У мене немає ніяких вимог до нової команди у силу того, що я не бачу інструментів, за допомогою яких вони могли б реалізувати скільки-небудь амбітні проекти в силу абсолютного непрофесіоналізму (підприємець натякає на відсутність будь якого державного досвіду у переможця - Авт). Я дуже сподіваюся на те, що команда нового президента зуміє утримати баланс зовнішньої торгівлі, не втратити ті здобутки, які були здобуті неймовірними зусиллями попередньої команди, а саме: вільний курс гривні, міжнародні резерви, сальдо зовнішньої торгівлі, тиск на Росію як країну-агресора, зовнішньополітичний курс в НАТО і ЄС, ментальне віддалення від російської культури, побуту і державного устрою, децентралізацію, деолігархізацію, прозору систему держзакупівель, стабільну фінансову систему, зміщення вектора розвитку церкви з російської на константинопольску, - висловлює своє бачення Георгій Білозор, засновник інтернет-магазину “СпортБэй”. - Думаю якщо усі названі досягнення будуть збережені і розвинені в тому ж напрямку, роботу нинішньої президентської команди можна буде вважати успішною. Очікування були б конкретніші, якби команда дала зрозуміти, які цілі, завдання, стратегічне бачення у нового президента. Але з огляду на те що ми вибрали людину, яка змогла стати президентом, так і не розповівши суспільству про свою програму, очікувати чогось відразу було б помилкою. Я агітував за Порошенка, його курс мене цілком влаштовував, і був би радий якби Зеленський його продовжив. Переживаю лише за те, що очікування суспільством швидких змін і реформ, штовхнуть нинішню команду президента до різких і непередбачуваних дій, що може спричинити непередбачувані наслідки аж до громадянської війни. Втім, я насправді не хочу драматизувати ситуацію, потрібно подивитися перший місяць-два роботи після інавгурації”.

Інший бізнесмен киянин Святослав В., який навпаки голосував за Володимира Зеленського, прокоментував свої побажання досить коротко: “Я в першу чергу чекаю на зміну судової системи та прокуратури. І в другу, на лібералізацію бізнесу - скасування купи дозволів, ліцензій, спрощення митних правил, податкової системи, скасування будь-яких перевірок. Коротше, щоб можна було працювати і не морочитися.”

Іншими словами, у ділових людей, які відрізняються прагматизмом і раціональним мисленням, на сьогодні ще багато недовіри до нової влади. І щоб її розвіяти та отримати стабільну опору в подальших своїх діях і стати, як заявлено, якісно новим очільником держави, Володимиру Зеленському доведеться багато попрацювати. Причому креативними виставами та популізмом вітчизняний бізнес якраз не “причаруєш”.

Марина Нечипоренко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-