Окружний адмінсуд ухвалив ще одне рішення щодо ПриватБанку на користь Коломойського - НБУ

Окружний адмінсуд ухвалив ще одне рішення щодо ПриватБанку на користь Коломойського - НБУ

Укрінформ
Оружний адміністративний суд Києва 18 квітня ухвалив ще одне рішення щодо процедури націоналізації ПриватБанку, яким повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.
Про це повідомляє у п'ятницю прес-служба Національного банку.

"Окружний адміністративний суд міста Києва 18 квітня ухвалив чергове рішення щодо процедури націоналізації ПриватБанку у справі № 826/13813/17, яким повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. Зокрема, задоволені вимоги позивача у частині скасування рішення Національного банку від 13 грудня 2016 № 105, яким визначено перелік пов'язаних з ПриватБанком фізичних та юридичних осіб", - йдеться в повідомленні.

У регуляторі наголошують, що саме це рішення Національного банку є одним із основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави. В НБУ нагадують, що в ході цього процесу було проведено процедуру bail-in, що полягає в обміні коштів пов'язаних із банком осіб на акції банку із подальшим продажем Міністерству фінансів України.

"Національний банк занепокоєний якістю та результатами розгляду судових справ в Україні, що можуть призвести до втрат коштів платників податків та ризиків для банківської та фінансової стабільності країни. Це може призвести до того, що у пов’язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку осіб з’являться підстави для стягнення з банку коштів, що були повернуті державою до капіталу банку у процесі його націоналізації", - зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Він додав, що рішення суду поки не набрало законної сили і "безумовно, найближчим часом буде оскаржене нами в апеляційному порядку".

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд даної справи тривав із червня 2017 року, її розмір перевищував 50 томів.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення стосовно визнання незаконною націоналізації ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірності віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Водночас у Національному банку наполягають, що рішення стосовно неплатоспроможності ПриватБанку ухвалювалося на основі аналізу якості його активів, в результаті чого було зафіксовано від'ємний капітал.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду щодо незаконної націоналізації ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Читайте також: Порошенко хоче відкриття справи через скасування націоналізації ПриватБанку

Президент України Петро Порошенко заявив, що якщо ПриватБанк повернуть екс-власнику Коломойському, то це загрожує країні дефолтом і новою економічною кризою. На нараді РНБО з приводу ситуації з ПриватБанком він звернувся до секретаря РНБО Олександра Турчинова з вимогою провести чітку координацію дій всіх органів державної влади для того, щоб не допустити паніки та захистити інтереси людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-