Україна готова гарантувати безпеку транзиту газу до ЄС — Гройсман

Україна готова гарантувати безпеку транзиту газу до ЄС — Гройсман

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розцінює будівництво газопроводу Nord Stream 2 як новий вид російської гібридної зброї проти країн Європи.

Про це він заявив під час спільної з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Петером Пеллегріні прес-конференції у Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми розглядаємо сьогодні Nord Stream 2 не просто як проект газотраспортної системи, а це новий вид російської гібридної зброї проти країн Європи. Звісно, Україна та Словаччина мають право і повинні залишити за собою статус країн транзитерів, але разом із цим статусом ми є гарантом безпеки постачання газу до європейських країн”, - сказав Гройсман.

Він наголосив, що ситуація, яка склалася з Україною, чітко показала, що Росія за жодних умов не зможе гарантувати безпеку транзиту через треті маршрути. “А Україна та Словаччина та європейські партнери через використання ГТС України це здані забезпечити”, - підкреслив глава уряду.

Гройсман нагадав: коли Україна потребувала газової підтримки, уряду на чолі з Арсенієм Яценюком вдалося домовитися зі Словаччиною та міжнародними партнерами про реверсне постачання газу, що врятувало країну та зменшило залежність від РФ. “Сьогодні цей канал надходження газу для нас є дуже важливим, забезпечує нас енергетичним ресурсом і підсилює нашу енергетичну безпеку", - зазанчив Прем'єр-міністр України.

Читайте також: Росія лякає Європу “голою” (порожньою)... трубою

У свою чергу Пеллегріні наголосив, що словацькі компанії зацікавлені в участі у роботі майбутнього консорціуму з управління газотранспортною системою України і планують брати участь у реконструкції ГТС.

«Ми відхиляємо проект Nord Stream 2. Це буде шлях в обхід України і Словаччини, і він матиме негативні наслідки для обох країн. А наші країни хочуть продовжувати транзит газу. Мене дуже тішить, що Україна хоче створити консорціум щодо ГТС. Словацькі фірми хочуть брати участь у реконструкції ГТС», - сказав він.

Як відомо, проект «Nord Stream 2» ("Північний потік-2") передбачає будівництво нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з вже діючим "Північним потоком". Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-