Україна запропонувала німецьким компаніям участь в управлінні ГТС — Президент

Україна запропонувала німецьким компаніям участь в управлінні ГТС — Президент

Укрінформ
Україна продовжує боротися за припинення будівництва нової нитки газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив Президент України Петро Порошенко на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Ангелою Меркель після їх зустрічі у Берліні у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми (Україна - ред.) не припинили нашої боротьби за те, щоб ми зупинили будівництво "Північного потоку-2", запропонувавши німецьким компаніям участь в управлінні українською газотранспортної системою", - сказав Порошенко.

Він додав, що Німеччина пропонує механізм у вигляді гарантування певного обсягу "прокачки газу" через територію України, а наша влада бачить вихід у зупинці будівництва цього газопроводу "Північний потік-2" в зв'язку з тим, що є політична забарвленість проекту і загроза для України.

"Хочу наголосити, що наші переговори з Німеччиною у цій сфері тривають", - додав Порошенко.

У свою чергу, канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина й Україна мають спільну мету у тому, що стосується газопроводу «Північний потік-2».

Читайте також: Українська ГТС: масштаби вражають, стан – “бажає кращого”

За її словами, йдеться про збереження ролі України як країни-транзитера російського газу.

Меркель нагадала, що тривають переговори щодо продовження контракту про транзит газу з РФ, і у них бере участь ЄС. «Так буде й надалі», - пообіцяла вона.

Канцлер також запевнила, що під час спілкування з президентом РФ Володимиром Путіним постійно дає зрозуміти, що транзит через Україну має бути збережений.

Як повідомлялося, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з вже діючим "Північним потоком". Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія поки остаточно не визначилася.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-