Нафтогаз планує заробити за рік 16 мільярдів

Нафтогаз планує заробити за рік 16 мільярдів

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" спрямував на розгляд уряду скоригований фінансовий план компанії на 2019 рік з прогнозним чистим прибутком 16 млрд грн.

Про це у Facebook написав голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв.

"Нафтогаз спрямував на розгляд уряду скоригований фінансовий план компанії на 2019 рік. Ми підготували документ у повній відповідності до закону про держбюджет, як і вимагав уряд, переукладаючи зі мною контракт у березні цього року. Нафтогаз очікує отримати за результатами 2019 року чистий прибуток у розмірі 16 млрд грн, але матиме гострий дефіцит ліквідності. У розрахунках та прогнозах використовується той самий курс гривні до долара, який передбачений у держбюджеті - 28,2 грн за дол., - написав Коболєв.

В відповідності до рішення уряду та держбюджету, документ також передбачає виплату Нафтогазом дивідендів у розмірі 90% від прибутку за 2018 рік (12,3 млрд грн).

Голова НАК відзначив деякі особливості скоригованого фінплану.

"Документ складений з урахуванням збереження спецзобов’язань Нафтогазу постачати газ приватним збутам і виробникам тепла (ПСО) та, відповідно, очікуваного збільшення боргів цих контрагентів перед нами. У відповідності до держбюджету, у фінплані не закладені компенсації Нафтогазу за збитки, які компанія понесла, виконуючи спеціальні обов'язки і поставляючи газ на умовах, гірших за ринкові. Нагадаю, право Нафтогазу на компенсацію передбачене законом «Про ринок природного газу» та підтверджено у суді", - зазначив Коболєв.

За його словами, фінплан також не передбачає переходу до ринкових цін для населення.

"Водночас, у відповідності до держбюджету, план реалізації газу складений за цінами та на умовах чинної постанови №867. Саме цього підходу вимагають від мене умови контракту, встановлені урядом. Хочу тут ще раз нагадати, що перехід на ринкове ціноутворення, яке наразі дозволяє споживачам купувати газ дешевше від регульованої урядом ціни, можливе тільки за повної відміни наразі діючої вимоги продавати газ не напряму населенню, а через приватних посередників - газзбути", - прокоментував голова правління НАК.

Читайте також: Нафтогаз планує спрямувати 2,7 мільярда на встановлення лічильників газу

Крім того, як повідомляв Укрінформ, фінансовий план враховує погашення у 2019 році кредиту Світового банку на суму EUR 395 млн, який Нафтогаз кілька років поспіль використовував для накопичення газу у підземних сховищах (ПСГ) влітку для забезпечення потреб населення взимку, необхідність накопичення Україною до нового опалювального сезону близько 20 млрд кубометрів газу у сховищах, а також спрямування 2,7 млрд грн на встановлення індивідуальних лічильників газу для споживачів.

"Дефіцит коштів, що виникне у Нафтогазу, зумовлений низкою факторів, компенсувати плануємо за рахунок запозичень як на українському, так і на міжнародному ринку. Важливо розуміти, що наразі кредитний портфель Нафтогазу скорочений до історичного мінімуму за останні 6 років, тому такі запозичення цілком допустимі. Сподіваємося на розгляд скорегованого фінансового плану найближчим часом та фахову дискусію щодо реальних шляхів покриття фінансового дефіциту компанії", - додав Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-