План дій BEPS забезпечить стійкість українських фінансів - НБУ

План дій BEPS забезпечить стійкість українських фінансів - НБУ

Фото
Укрінформ
Запровадження в Україні Плану дій BEPS необхідно для захисту від розмивання податкової бази та витоку прибутків за кордон.

Про це заявив начальник управління реформування фінансового сектору Національного банку Євген Степанюк під час IV Міжнародного податкового форуму, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

«Упровадження в Україні Плану дій BEPS є вкрай необхідним для попередження розмивання податкової бази та переміщення прибутків за кордон», - йдеться у повідомленні.

Степанюк зазначив, що, за оцінками МВФ, для країн, які не є членами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), бюджетні втрати від схем податкової оптимізації становлять у середньому 1,3% від ВВП.

З його слів, база оподаткування в Україні наразі суттєво недооцінена. Це, зокрема підтверджується значною розбіжністю між обсягом відвантажених товарів і послуг з України до низькоподаткових юрисдикцій та розміром експортної виручки, що надійшла в Україну з цих країн. Така розбіжність свідчить про суттєвий потенціал у подальшому удосконаленні правил трансфертного ціноутворення, які перешкоджатимуть невиправданому виведенню прибутків з-під оподаткування.

Читайте також: НБУ визначив банки, які братимуть участь у валютних інтервенціях

Як повідомлялось, План дій BEPS ОЕСР розробила у 2015 році. За останні три роки 115 країн вже розпочали запровадження цього Плану у національному податковому законодавстві. 31 січня 2017 року Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати так званий Мінімальний стандарт Плану дій BEPS.

На виконання даного Плану Кабінет міністрів України спільно з НБУ подали проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України з метою імплементації Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування". 24 жовтня 2018 року Мінфін та НБУ оприлюднили проект цього закону, який покликаний підтримати фінансову стабільність в країні в умовах переходу до вільного руху капіталу, підвищити ефективність податкового регулювання та запровадити єдині вимоги до прозорості ведення бізнесу в Україні за міжнародними стандартами.

Прийняття цього законопроекту дозволить уникнути визнання України як країни, що не співпрацює з питань оподаткування. А також розширить можливості для українського бізнесу вести повноцінну діяльності на зовнішніх ринках, уникаючи упередженого ставлення з боку іноземних контрагентів, банків та інвесторів.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-