Держава має купувати

Держава має купувати "зелену" електрику за найнижчими тарифами - Насалик

Укрінформ
Введення "зелених" аукціонів передбачає, що держава купуватиме "зелену" електроенергію лише в того інвестора, який запропонує найнижчий тариф на аукціоні.

Про це написав у Facebook міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Міненерговугілля, прораховуючи економічні і технічні наслідки поточної моделі підтримки ВДЕ за «зеленим» тарифом як для споживачів так і для операційної безпеки ОЕС України, останній рік послідовно «бореться» не з «малими СЕС домогосподарств», а за уведення прогресивної конкурентної системи підтримки відновлювальної енергетики через систему аукціонів. За цією системою держава купуватиме вироблену «зелену» електроенергію лише в того інвестора, який запропонує на аукціоні найнижчий тариф. Така модель вже довела свою ефективність в понад 70 країнах світу, і вартість виробленої на сонячних і вітрових електростанціях «зеленої» енергії за результатами аукціонів знизилась до 4-6 євроцентів за 1 кВтгод. Тобто навіть менше, ніж теплова генерація в Україні. І це при повній відповідальності за небаланси!" - написав Насалик.

Він підкреслив, що на кожному засіданні робочої групи з доопрацювання законопроекту 8449-д, яким запроваджуються аукціони, в регулярних доповідях і презентаціях, в офіційних документах на цю тему пропозиції Міненерговугілля були спрямовані виключно на забезпечення операційної безпеки та економічності режимів функціонування ОЕС України, безпеки постачання електричної енергії споживачам, зниження її вартості.

"І при цьому - на сталий розвиток відновлювальної енергетики, яка має поступово витіснити «брудну» вугільну генерацію. Саме так, як це відбувається в розвинених країнах. Всі ці матеріали присутні на офіційній сторінці Міністерства, в публікаціях і листах до уряду та Верховної Ради України і є публічними", - розповів міністр.

Він зазначив, що серед пропозицій Міністерства: встановлення повної відповідальності за небаланси для промислових об’єктів з ВДЕ; зниження обов’язкового порогу участі для ВЕС/СЕС в аукціонах для посилення конкуренції; врахування технологічних обмежень системи передачі і розподілу при розподіленні квот; забезпечення пріоритетного розвитку ВДЕ саме в енергодефіцитних регіонах; коригування квоти для забезпечення обов’язкової конкуренції на конкурсі; унормування експлуатації генеруючих електроустановок споживачів таким чином, щоб вони не призводили до погіршення нормативних показників якості електроенергії в мережі та порушення ідеології їх використання саме для власного енергозабезпечення, як це прийнято в загальносвітовій практиці. Водночас – підвищення дозволеної встановленої потужності СЕС і ВЕС для прос’юмерів з поточних 30 кВт до 50кВт та 150кВт залежно від приєднання що дозволить компенсувати більші обсяги власного споживання; зниження «зеленого» тарифу для СЕС і ВЕС; спрощення участі інвесторів в аукціонах, підвищення прозорості їх проведення, що дозволить посилити конкуренцію при розподілі квоти та знизити цінові заявки.

"Звичайно, що така система підтримки не вигідна, насамперед, великим неефективним інвесторам через втрачені ними надприбутки. Наші пропозиції можуть бути «незручними і болісними» для великих гравців, оскільки призводять до додаткової конкуренції і недоотриманого прибутку, але лише так можна уникнути зростання тарифу на електроенергію для споживачів, економічного дефолту по виплатам чи порушення безпеки постачання електричної енергії. І я радий, що більшість учасників ринку це розуміють та готові змінюватись", - підкреслив Насалик.

Читайте також: Укрзалізниця ініціює зміни до Податкового кодексу

Як повідомлялося, у грудні 2018 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, яким запроваджується механізм проведення аукціонів на «зелену» енергетику та знижується розмір «зеленого» тарифу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-