Сонячна енергія стає доступнішою: собівартість батарей знизилася у 5 разів - експерт

Сонячна енергія стає доступнішою: собівартість батарей знизилася у 5 разів - експерт

Укрінформ
Собівартість сонячної енергії останнім часом значно зменшилася, що робить її доступнішою.

Так прокоментував пожвавлення будівництва сонячних електростанцій провідний інженер, працівник Інституту відновлюваної енергетики НАН України Мухуб Бенменні.

"Якщо взяти ситуацію 5 років тому, то собівартість 1 кВт потужності сонячної станції становила близько 4 тисяч доларів. Зараз це обходиться в 600-800 доларів. Такий спад цін пояснюється тим, що технології розвиваються, а конкуренція у виробничому напрямку зростає", - пояснює фахівець.

Він вважає, що сонячна енергія найвигідніша з-поміж відновлюваних джерел ще й тому, що вона проста в експлуатації.

Коментуючи можливі варіанти застосування альтернативних енергоджерел у поселенні для переселенців під Києвом проекту "Громади майбутнього", експерт радить саме сонячні станції. "Сонячна енергія дуже проста в експлуатації. Вона не вимагає якихось додаткових досліджень перед встановленням. Сонце доступне скрізь у відкритому середовищі. Сонячні модулі не потребують ніякої механіки, на відміну від інших джерел енергії", - говорить Бенменні.

Читайте також: У Чорнобильській зоні за "кіотські кошти" збудують сонячну станцію

На його думку, також дуже важливо, що сонячна енергія ніяк не шкодить довкіллю і виробляється упродовж року незалежно від погодних умов. "Сонячні панелі можна ставити всюди, незалежно від регіону, а сонячні батареї працюють і виробляють енергію навіть тоді, коли ми не бачимо сонця, і взимку теж", - наголошує він.

За похмурої погоди потужність сонячних станцій значно нижча. Але це проблема всіх відновлюваних джерел енергії, які залежать від природних чинників. Виходом є акумулювання "зеленої" енергії, що наразі дуже дорого, та це лише питання часу – переконаний експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-