Кабмін опублікував постанову щодо зниження ціни газу для населення

Кабмін опублікував постанову щодо зниження ціни газу для населення

Укрінформ
Кабінет міністрів України прив'язав ціну на газ, що відпускається НАК "Нафтогаз України" для потреб населення та теплокомуненерго, до ціни для промислових споживачів, але підкреслив, що ціна газу не може перевищувати встановлену КМУ.
Відповідна постанова від 3 квітня оприлюднена на сайті Кабміну.

“Кабінет Міністрів України постановляє: Установити, що акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”: здійснює на умовах та в порядку, визначених Кабінетом Міністрів України, продаж/постачання природного газу постачальникам для потреб побутових споживачів... за ціною, що визначається як середня арифметична ціна газу, за якою акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати у попередньому до місяця постачання газовому місяці, але не вищою, ніж ціна, встановлена Кабінетом Міністрів України”, - йдеться у постанові.

Уточнюється, що ця постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 1 квітня 2019 року.

Читайте також: Опалювальний сезон 2018/2019: фінішуємо достроково і з економією

Як повідомлялося, 3 квітня на засіданні уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів своїм рішенням зобов'язав НАК "Нафтогаз України" знизити ціну на газ для населення з 8,55 грн до 8,38 грн за кубометр. Також Гройсман додав, що Нафтогаз отримує право встановлювати менші ціни, ніж 8,55 грн за кубометр, але не вищі.

За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, тенденція до зниження цін на газ спостерігатиметься в Україні до грудня 2019 року.

14 березня глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що у квітні ціна імпортованого газу опуститься нижче встановленого для населення рівня, затвердженого постановою Кабміну про ПСО (покладання спецзобов’язань із забезпечення населення та підприємств теплокомуненерго газом за регульованими пільговими цінами. – ред.). За його підрахунками, із урахуванням ПДВ і витрат на транспортування та постачання вартість газу мала бути меншою за 8,38 гривень за кубічний метр. Коболєв запропонував скасувати режим ПСО, заявивши, що це сприятиме лібералізації ринку газу в Україні.

Натомість Гройсман заявив, що бачить у такому рішенні пастку, бо після скасування ПСО ніхто не заважатиме постачальникам підняти ціну на газ вище встановленої урядом позначки у 8,55 гривень за кубометр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-