Опалювальний сезон 2018/2019: фінішуємо достроково і з економією

Опалювальний сезон 2018/2019: фінішуємо достроково і з економією

Аналітика
Укрінформ
Теплий початок квітня зменшить киянам, як і багатьом українцям, платіжки за опалення на кілька сотень гривень

6 квітня в столиці офіційно закінчується опалювальний сезон. В решті регіонів він, рішеннями місцевих органів влади, або вже закінчився (Одеса, Херсон, Дніпро), або ось-ось... До речі минулоріч, у 2018 році, тепло в оселі українців подали 15 жовтня. Проте за декілька днів тимчасово тепло перестали подавати, оскільки середня температура ще не опустилась до потрібного рівня – було занадто тепло. Відновлювати опалення в Україні почали лише в десятих числах листопада, коли в Україну поступово прийшло справжнє похолодання. А от у 2017-2018 році, опалювальний сезон тривав стандартно із 15 жовтня до 15 квітня.

І тепло було, і газ лишився

Не дивлячись на тривожний початок опалювального сезону восени 2018 року, коли окремі підприємства ТКЕ (теплокомуненерго) не встигали підготуватися до старту сезону, Україна в цілому пережила нинішню зиму в теплі. Через вкотре сприятливу погоду взимку, газу спалили навіть менше, ніж у минулому році. В українських підземних сховищах газу станом на 29 березня налічувалося 8,8 млрд куб. м. “Синоптики не прогнозують найближчим часом значного похолодання, але навіть якщо квітень вирішить здивувати нас морозами, то газу вистачить, навіть із запасом”, - стверджують в “Нафтогазі”.

Отже, якби не публічне президентське “зривання” запломбованих вентилів у Смілі у листопаді минулого року та запровадження монетизації субсидій в кінці сезону (ефективність якої проявиться трохи згодом), то нічим більш помітним цей сезон і не видався. Хіба що для киян це була перша зима, пережита разом з комунальним підприємством “Київтеплоенерго”, що прийшло на заміну давньому “користувачу” столичних теплових мереж ахметівському “Київенерго”. Від боргів якого київська мерія довго намагалася відбиватися, та врешті була змушена погодитися на законний тиск Нафтогазу. В решті регіонів сезон, в тій чи іншій мірі, також пройшов стабільно. Традиційно з боргами, але не катастрофічними - за 2018 рік рівень оплати населенням за житлово-комунальні послуги за даними Держстату склав 80,6%.

Однак в цілому, станом на 2 квітня сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» склала близько 38 млрд грн., зменшившись за попередній тиждень на 2,4 млрд грн (5,8%).

Операція “Зривай вентилі!”

Як повідомляв, Нафтогаз, у більшості міст України восени минулого року опалювальний сезон почався в основному без проблем. На пільгових умовах (за ПСО) він продає газ 1146 теплопостачальним підприємствам. Але кожного року у діжці меду знаходиться кілька ложок дьогтю — на початку цього опалювального сезону Нафтогаз змушений був затримати надання номінацій на газ 22 теплопостачальним підприємствам. Тоді в епіцентр проблем з опаленням потрапили Кривий Ріг, Сміла, Сєверодонецьк, Первомайськ та Шепетівка, кілька містечок Херсонської області. Місцеві тепловиробники накопичили значні борги перед Нафтогазом та не виконували графіки їх погашення.

Найгучніший скандал цього сезону виник у Смілі Черкаської області, де через величезні борги Нафтогаз припинив надавати місцевим комунальникам газ за пільговою ціною. Борги у розмірі 85,5 млн грн були накопичені в період з 2010 року, коли за рішенням місцевої влади міські котельні експлуатувалися ТОВ "Сміла Енергоінвест" в рамках спільної діяльності. А потім КП "Смілакомунтеплоенерго", яке не визнавало борги. Після припинення постачання газу у листопаді 70-тисячне місто залишилося без тепла. У місті було оголошено надзвичайний стан. В результаті гучного скандалу, коли містяни приїхали пікетувати Кабмін, Президент Петро Порошенко особисто звернувся до міської влади міста Сміла, Державної служби з надзвичайних ситуацій з вимогою подати тепло в квартири жителів міста. Мовляв, зривайте пломби під мою відповідальність. Зрештою тепло смілянам подали, а Нафтогаз погодив програму реструктуризації заборгованості місцевим комунальникам. Станом на лютий 2019 року їм залишалось сплатити Нафтогазу за цією програмою близько 1 млн грн.

До речі, позаминулого сезону подібні проблеми з опаленням були у пристоличному селищі Коцюбинському — зі страйками та перекриттям доріг. Цього року місцева влада вирішила не ризикувати та вирішила питання вчасно.

Кияни вперше прожили зиму без Ахметова. І, о чудо, не замерзли!

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, на прес-конференції 3 квітня в КДМА відзвітував, що цього року Київ завершує опалювальний сезон 6 квітня — на 10 днів раніше традиційного терміну. «Вперше місто проводило цей зимовий період зусиллями КП "Київтеплоенерго". Адже у квітні 2018 року місто завершило багаторічну угоду із «Київенерго» (власник Ринат Ахметов — Ред.). На нашу думку, попри низку викликів, сезон пройшов стабільно і надійно. Аварійні бригади оперативно ліквідовували пошкодження мереж», – зазначив заступник голови КМДА. Протягом опалювального сезону «Київтеплоенерго» виявило та усунуло майже 6 тисяч пошкоджень теплових мереж в місті.

Петро Пантелеєв
Петро Пантелеєв

За словами Пантелеєва, вже 8 квітня столичні комунальники візьмуться за підготовку до наступного сезону. В місті планують замінити понад 130 км аварійних трубопроводів на нові - попередньоізольовані з аварійною сигналізацією. Нові труби дозволять надовго забути про аварії на теплотрасах, обіцяють столичні чиновники. В першу чергу модернізація мереж торкнеться таких районів як Троєщина, Святошино, Оболонь, Борщагівка та інших. В цілому до наступного сезону модернізують 120 об’єктів (20 на магістральних мережах та 100 на розподільчих). На цей проект з міського бюджету вже виділено 500 млн грн.

“Аналізуючи статистику, ми не побачили провалу в оплаті за послуги теплопостачання - рівень сплати за комунальні послуги не опускався нижче 80%. Завдяки цьому рівень оплати за газ столичним постачальником тепла склав близько 90%”, - повідомив також Петро Пантелеєв.

Важливі підсумки: Опалювальний сезон закінчився. Хай живе Опалювальний сезон!

Опалювальний сезон-2018/2019 майже завершився. І один із його важливих підсумків, кажуть в Нафтогазі, успішне застосування механізмів реструктуризації заборгованості підприємств ПЕК.

Жодне з 82 підприємств, які уклали договори про реструктуризацію, не порушило графіку погашення заборгованості, а п’ять компаній навіть погасили борги достроково. Висновок – не буває безвихідних ситуацій, будь-яку боргову проблему можна врегулювати, не доводячи справи до відключення.

Сподіваємось, що літо пройде з гарячою водою у кранах, а не у каструлях та тазиках.

Реєстр підприємств, які беруть участь в процедурі врегулювання заборгованості налічує загалом 225 підприємств, з яких 206 теплокомуненерго. Загалом кредиторська заборгованість за газ сягає 10,5 млрд. грн. Загадані 82 підприємства, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, сплатили на підставі таких договорів 795 млн грн.

На останньому засіданні Кабміну прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що керівники місцевої влади мають системно підходити до підготовки до наступного опалювального періоду. "Закликаю міських голів - чіткий план модернізації та підготовки комплексу до опалювального сезону 2019-2020. Я би хотів, щоб з 12,5 млрд грн, які ми виділяємо на підготовку до зими, ви інвестували левову частку в нові котельні та труби. Я переконаний, більшість розуміє, як це потрібно робити", - сказав прем'єр-міністр. Він наголошує, що у кожному місті має бути чітка стратегія мінімізації споживання дорогого газу для виробництва тепла. Мовляв, українці не повинні в майбутньому платити за діряві труби, неутеплені підвали та відсутності засобів обліку.

Оксана Поліщук. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-