Транзит газу територією України з РФ цьогоріч зріс на 4%

Транзит газу територією України з РФ цьогоріч зріс на 4%

Укрінформ
Транзит газу територією України з Російської Федерації у період з січня по березень збільшився на 900 млн кубометрів або 4%.

Про це інформує прес-служба АТ "Укртрансгаз".

"Обсяги транспортування газу територією України з Російської Федерації до європейських країн і Молдови з початку року становлять 21,2 млрд кубометрів", - йдеться у повідомленні.

Порівняно з аналогічним показником 2018 року транзитні обсяги збільшилися на 900 млн кубометрів, або на 4%.

Як нагадали в Укртрансгазі, газ, що надходить з РФ, йде виключно транзитним маршрутом: уже протягом 1225 днів (четверту весну) Україна не імпортує газ для своїх потреб з РФ. За цей період обсяги газу надходили виключно з країн ЄС.

Читайте також: Імпорт газу з ЄС у І кварталі скоротився на 14% - Укртрансгаз

Як повідомляв Укрінформ, транзитний контракт між Україною та РФ діятиме до 1 січня 2020 року. До цього часу Росія розраховувала побудувати газопровід в обхід України - Північний потік-2.

Даний проект передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини нарівні з вже діючим "Північним потоком". Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія наразі відмовила Газпрому та вимагає від компанії, що будує Північний потік-2, зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Північного потоку-2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками Північного потоку-2 є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-