Кубів спрогнозував, що буде з економікою у разі перемоги Зеленського

Кубів спрогнозував, що буде з економікою у разі перемоги Зеленського

Укрінформ
У перші 2,5-3 роки ймовірного президентства Володимира Зеленського економіка покаже рецесію, а Росія, скориставшись політичною невизначеністю в Україні, посилить політичну й економічну агресію.

Такий прогноз зробив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів у своїй колонці для "Ліги".

За словами урядовця, нова Україна "народилася" п'ять років тому під час Революції Гідності. "У боротьбі промайнули п'ять років, і оновлена Україна виросла і зміцніла. Вона має хвороби – спадкові від СРСР, стійкі до лікування – корупцію та олігархів, "дитячі" вікові – слабкість державних інституцій, популізм. Але, хворіючи, країна отримує досвід та імунітет. Повільно, болісно, але невідворотно", - вважає віце-прем'єр. А тепер, "переживаючи свій непростий "юнацький" вік, 30% України, замість іще п'яти років важкої праці та дисципліни, хочуть мати п'ять років розваг та видовищ", підкреслив він.

При цьому Кубів припустив, що Зеленський, швидше за все, буде керувати країною "методом проб і помилок". Водночас, за його словами, президент – це інститут і професія, яка вимагає певних особистісних якостей та чіткої стратегії. "Наразі у Зеленського ця зрозуміла стратегія відсутня. Він декларує покарання корупціонерів, але не каже, як це зробить. Він обіцяє переговори про мир, але не каже про важелі впливу на агресора. Він не називає своїх майбутніх соратників у боротьбі і не визнає джерела фінансування своєї кампанії олігархами", - наголосив міністр.

Він також підкреслив, що така невизначеність та інтрига матиме серйозні економічні наслідки.

"Бо економіка не буде терпляче чекати, доки Володимир Зеленський тренуватиме свої навички державного управління. Економіка точно піде вниз, питання лише наскільки стрімко. Чому? Бо невідомість примусить бізнес відкласти резерви та підвищити ціни. Про всяк випадок. Великий бізнес скористається перехідним періодом, щоб захопити ринки конкурентів, а монополісти - щоб додатково заробити. Міжнародна спільнота не поспішатиме поновлювати чинні домовленості, доки чекатиме ясності щодо Зеленського як політика. А корупціонери, ті самі, з якими обіцяє боротися "слуга народу", швидко вийдуть зі сховків, куди вони потікали за ці роки. І відкрито наживатимуться на кволості державної системи, яка тільки почала одужувати від цієї зарази. І наживатимуться про всяк випадок побільше, щоб пережити той самий один строк, на який начебто обіцяє прийти Зеленський", - прогнозує Кубів.

Він також припускає, що в у перші 2,5-3 роки можливого президентства Зеленського "економіка покаже рецесію, гривня впаде, ціни зростуть, як і безробіття". Доходи родин зменшаться - як закономірний наслідок зупинки реформ і невизначеності зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України.

Крім того, як вважає Кубів, війна почне розповзатися за лінію розмежування, "бо Президент - ще й Верховний головнокомандувач, який має чітко і "без жартів" чинити опір досвідченим професійним військовим (і сепаратистам, які за п'ять років набралися досвіду, зброї та не здадуть усе це дешево)".

Читайте також: У партії Меркель очікують від Зеленського більшої конкретики до другого туру

"Росія, якою керують нахабні, але без сумніву сильні та досвідчені політики, скористається політичною турбулентністю та невизначеністю в Україні. Відтак посилить політичну, економічну агресію та пропаганду, розширить сепаратизм у решту регіонів України аби спричинити ще більшу економічну нестабільність та стимулювати реванш проросійських сил", - прогнозує віце-прем'єр.

Водночас міжнародна спільнота, за прогнозом урядовця, найімовірніше, утримається від нових програм співпраці з Україною, доки професійні якості Зеленського-політика не стануть чітко зрозумілими.

При цьому перспективи членства у ЄС та НАТО для України у кращому разі стануть на паузу, наголосив Кубів.

Як повідомляв Укрінформ, за попередніми даними ЦВК, до другого туру президентських виборів виходять шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали понад 30% виборців, і чинний глава держави Петро Порошенко (близько 16%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-