НБУ перейшов до нової моделі розрахунку справедливої вартості держоблігацій

НБУ перейшов до нової моделі розрахунку справедливої вартості держоблігацій

Укрінформ
Національний банк України перейшов до використання нової моделі розрахунку справедливої вартості державних облігацій (ОВДП).

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк змінив підхід до визначення справедливої вартості державних облігацій (ОВДП), які перебувають у його власності або приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань. Так з 1 квітня здійснено перехід до використання нової методології при побудові кривої безкупонної дохідності для державних облігацій – параметричної моделі Свенссона", - йдеться в повідомленні.

Індикативний показник справедливої вартості ОВДП, визначеної за новою методикою, Національний банк використовує, коли розраховує обсяг забезпечення під час надання банкам кредитів рефінансування та за договорами про зберігання запасів готівки. Цей показник також транслюється у торгових системах Bloomberg та Refinitiv (Reuters) і виступає орієнтиром для інвесторів під час купівлі цінних паперів.

Читайте також: НБУ вніс зміни до тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування

Після переходу до використання моделі Свенссона Національний банк також продовжить довідково публікувати криві безкупонної дохідності, побудовані для гривневих ОВДП із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.

Відповідні зміни затверджені наказом Національного банку України від 26 березня 2019 року 137-но "Про затвердження параметричних моделей для розрахунку базових кривих безкупонної дохідності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-