В Україні цьогоріч слід очікувати більш повільного зростання економіки - експерти

В Україні цьогоріч слід очікувати більш повільного зростання економіки - експерти

Укрінформ
Це зумовлено послабленням зовнішнього попиту та необхідністю дотримуватися жорсткої монетарної і фіскальної політики, завдяки чому триватиме зниження інфляції.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку за підсумками засідання Ради з фінансової стабільності.

"У 2019 році зростання економіки уповільниться через послаблення зовнішнього попиту та необхідність дотримуватися жорсткої монетарної та фіскальної політики, завдяки чому триватиме зниження інфляції. Серед ключових ризиків – більш стрімке уповільнення світового економічного зростання та темпів зростання країн – торговельних партнерів України, а також можлива несприятлива динаміка на товарних ринках", - ідеться в повідомленні.

Учасники зустрічі підкреслили важливість збереження поточної динаміки співпраці із міжнародними фінансовими організаціями, вчасного виконання взятих Україною зобов’язань та отримання запланованих траншів фінансової допомоги. Це необхідно для безболісного проходження періоду пікових виплат за зовнішнім боргом та подальшого проведення реформ.

Також обговорювалося питання зниження обсягу непрацюючих кредитів в банківському секторі, а також минулорічна робота в цьому напрямку Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку.Темпи скорочення проблемної заборгованості в Укргазбанку найбільші. Ця робота здійснювалась, у тому числі, з урахуванням оприлюднених наприкінці 2018 року рекомендацій для державних банків по роботі з NPL.

Учасники засідання Ради підкреслили, що проблема NPLs на балансах державних банків має бути остаточно вирішена впродовж 2019 року.

Крім того, було обговорене питання про реструктуризацію заборгованості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перед Міністерством фінансів України. Учасники підтримали думку, що вирішення проблеми надмірного боргового навантаження на Фонд має бути комплексним і потребує окремої законодавчої ініціативи.

Читайте також: НБУ розпочав переоформлення валютних ліцензій

На завершення засідання учасники наголосили на важливості розвитку вторинного ринку гривневих ОВДП, зокрема на таких міжнародних платформах як Reuters та Bloomberg, як для міжнародних, так і для локальних інвесторів. Це особливо актуально після підписання угоди з Clearstream 13 березня, що відкриває доступ міжнародним інвесторам до ринку ОВДП. Для цього має відбутись спрощення Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку вимог щодо торгівлі гривневими ОВДП на вторинному ринку.

Як відомо, Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять за посадами голова Національного банку України та міністр фінансів України (співголови Ради), голова НКЦПФР, нолова Нацкомфінпослуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник голови Національного банку України, заступник міністра фінансів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-