Укрнафта зможе погасити податковий борг завдяки угоді з Нафтогазом - Вітренко

Укрнафта зможе погасити податковий борг завдяки угоді з Нафтогазом - Вітренко

Укрінформ
Податковий борг ПАТ "Укрнафта" може бути повністю погашений шляхом продажу 4,062 млрд кубометрів природного газу НАК "Нафтогаз України".
Про це на прес-конференції сказав виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це залежить від зміни цін, бо принцип договорів - прив'язка до ринкової ціни за принципом імпортного паритету. Ціни змінюються кожного дня, а мова йде про період, який може тривати роки. Але мова йде про те, що сума, яку Нафтогаз заплатить включно з передплатою за газ майбутніх періодів, буде достатньою для погашення податкового боргу, а також для сплати податків, що виникають у зв'язку з транзакцією", - сказав Вітренко.

Він також зазначив, що Нафтогаз розглядає різні варіанти погашення податкового боргу, так само, як і сама Укрнафта розглядає різні варіанти.

"Укрнафта не тільки розглядає, а й працює над тим, щоб дебіторська заборгованість була джерелом погашення податкового боргу. Наскільки я розумію, вона частково погашає. Але відсотки, які нараховуються, перевищують платежі, тому податковий борг збільшується", - додав Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз зацікавлений у придбанні частини активів Укрнафти - Вітренко

Він також зазначив, що дебіторська заборгованість включає борг за той газ, який був видобутий Укрнафтою і поставлений у газотранспортну систему - 2,063 млрд кубометрів, які планує купувати Нафтогаз.

"Дії Укрнафти полягають в тому, що якщо в неї є цей газ у підземних сховищах – вона може продати цей газ. Мало того, вона цей газ продає Нафтогазу, і, за законодавством, Укрнафта може продавати цей газ тільки в ринкових умовах. За проектом договору, газ, який буде підтверджений Укрнафтою, буде фізично передаватися Нафтогазу. Це договір купівлі-продажу", - підкреслив Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, податковий борг ПАТ "Укрнафта" у сумі зі штрафами та пенями може сягнути 30 млрд грн. НАК "Нафтогаз України" придбає у ПАТ "Укрнафта" 4,062 млрд кубометрів газу. Кошти, отримані Укрнафтою, будуть витрачені на погашення податкового боргу компанії. Угодами передбачено, що Нафтогаз придбає 2,062 млрд кубометрів так званого спірного газу - оплатить обсяг, який надійшов від Укрнафти до ГТС у попередні періоди (у 2006 році), а також 2 млрд кубометрів газу майбутнього видобутку.

Як свідчать дані ДФС, Укрнафта із середини червня до початку 2019 року наростила податковий борг перед держбюджетом на 1,62 млрд грн - до 14,609 мільярда гривень. Загальний борг ПАТ "Укрнафта" досягнув 16,4 млрд грн. Це 16% усього податкового боргу країни. Компанія називає погашення цього боргу пріоритетом номер один на 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-