Нафтогаз зацікавлений у придбанні частини активів Укрнафти - Вітренко

Нафтогаз зацікавлений у придбанні частини активів Укрнафти - Вітренко

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" у разі розділення активів ПАТ "Укрнафта" зацікавлений у придбанні частини з них за умови, що буде можливість придбання таких активів із правом видобутку вуглеводнів.

Про це на прес-конференції сказав виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це гіпотетична можливість, над якою ми працюємо. Йдеться про масштабний план реформування Укрнафти щодо розділення активів. Розділення активів Укрнафти – чогось, що має економічну цінність, що можна продати і погасити податковий борг. Якщо щось залишиться – ці кошти можуть бути розділені між акціонерами як дивіденди", - сказав Вітренко.

При цьому Нафтогаз спробує мінімізувати своє міноритарне партнерство з акціонерами Укрнафти, однак зацікавлений у придбанні, наприклад, газових активів компанії.

"Отримавши гроші (з продажу активів - ред.), акціонери фактично розходяться. Якщо Укрнафта і залишається, то вона буде компанією, яка матиме значно менше активів. Можливо, якісь проблемні активи, які ніхто не купує, або дебіторська заборгованість", - розповів Вітренко.

Він наголосив, що "спірні" обсяги газу не ставлять хрест на плані з розідлення активів, це паралельний крок.

"Ми працюємо над цим планом. Найбільша проблема - з переведенням ліцензій або прав на видобуток та користування надрами. Наразі передачі таких прав не передбачені чинною нормативною базою. Ми звертались щодо нормативних змін у законодавчу базу. Купувати надземну інфраструктуру без права видобутку нафти і газу за такою ж ціною немає ніякого сенсу", - додав Вітренко.

Читайте також: Податковий борг Укрнафти зі штрафами може сягнути 30 мільярдів — Вітренко

Як повідомляв Укрінформ, податковий борг ПАТ "Укрнафта" разом зі штрафами та пенями може сягнути 30 млрд грн. НАК "Нафтогаз України" придбає у ПАТ "Укрнафта" 4,062 млрд кубометрів газу. Кошти, отримані Укрнафтою, будуть витрачені на погашення податкового боргу компанії. Угодами передбачено, що Нафтогаз придбає 2,062 млрд кубометрів так званого спірного газу - оплатить обсяг, який надійшов від Укрнафти до ГТС у попередні періоди (у 2006 році), а також 2 млрд кубометрів газу майбутнього видобутку.

Як свідчать дані ДФС, Укрнафта із середини червня 2018 року до початку 2019 року наростила податковий борг перед держбюджетом на 1,62 млрд грн - до 14,609 мільярда гривень. Загальний борг ПАТ "Укрнафта" осягнув 16,4 млрд грн. Це 16% усього податкового боргу країни. Компанія називає погашення цього боргу пріоритетом номер один на 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-