Податковий борг Укрнафти зі штрафами може сягнути 30 мільярдів — Вітренко

Податковий борг Укрнафти зі штрафами може сягнути 30 мільярдів — Вітренко

Укрінформ
Податковий борг ПАТ "Укрнафта" разом зі штрафами та пенями може сягнути 30 млрд гривень.

Про це на прес-конференції сказав виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розуміємо серйозність проблеми з податковим боргом Укрнафти. За розрахунками, він може сягати приблизно 30 млрд грн. Ми розуміємо, що для держави важливо, щоб цей борг був погашений зі штрафами і пенями, які становлять більшу частину цієї суми. Ми не можемо не вітати прагнення Укрнафти нарешті погасити цей борг", - сказав Вітренко.

За його словами, Нафтогаз також вітає зусилля уряду, спрямовані на підтримку Укрнафти у частині погашення боргу. Водночас він відмовився прокоментувати, яку частину становить "тіло" боргу, а яку - штрафні нарахування.

"Ми зробили для Укрнафти можливість погасити цей борг включно з нашим розумінням штрафів та пеней. Але питання про визнання чи невизнання цього боргу краще ставити Укрнафті. Шукалися різні шляхи вирішення цієї проблеми протягом кількох років. На жаль, вони не спрацювали, борг продовжує зростати", - додав Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз викупить "спірний" газ в Укрнафти

Він зазначив, що наразі юристи Нафтогазу опрацьовують можливості продажу Укрнафтою 4 млрд кубометрів газу до НАК. Вітренко не виключає, що для здійснення продажу газу може знадобитися рішення судів. Крім того, він зазначив, що зобов'язання Нафтогазу платити за цей газ виникає тільки у разі отримання компенсації за ПСО.

"Ми будемо звертатися до уряду для прийняття необхідних рішень. Якщо уряд надасть таку компенсацію, то він допоможе допоможе Нафтогазу допомогти Укрнафті вирішити проблему. Якщо цей варіант спрацює, для Укрнафти це буде однозначно добре", - наголосив Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, НАК "Нафтогаз України" придбає у ПАТ "Укрнафта" 4,062 млрд кубометрів газу. Кошти, отримані Укрнафтою, будуть витрачені на погашення податкового боргу компанії. Угодами передбачено, що Нафтогаз придбає 2,062 млрд кубометрів так званого "спірного" газу - оплатить обсяг, який надійшов від Укрнафти до ГТС у попередні періоди (у 2006 році), а також 2 млрд кубометрів газу майбутнього видобутку.

Як свідчать дані ДФС, Укрнафта з середини червня до початку 2019 року наростила податковий борг перед держбюджетом на 1,62 млрд грн - до 14,609 млрд грн. Загальний борг ПАТ "Укрнафта" сягнув 16,4 млрд грн. Це 16% усього податкового боргу в країні. Компанія називає погашення цього боргу пріоритетом номер один на 2019 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-